Krichu Iseki TA210F

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Krichu

Krichu Iseki TA210F

Post autor: Krichu » 31 lip 2015, 07:49

Witam
Właśnie zostałem nabywcą Iseki TA210F wyposażonym w ładowacz, glebogryzarkę, kosiarkę bijakową EFGC oraz skrzynię transportową. Jestem z województwa zachodniopomorskiego, zajmuję się urządzaniem ogrodów i terenów zieleni, prowadzę też małą szkółkę roślin ozdobnych. Buduję również własny park edukacyjno-rekreacyjny "Mandragora", ale to opiszę może najbliższym czasie, ale już w oddzielnym wątku. Forum konkretne i rzeczowe, to lubię i dlatego tu jestem.
Pozdrawiam
Krichu

Awatar użytkownika
Rav

Re: Krichu Iseki TA210F

Post autor: Rav » 31 lip 2015, 09:03

Witamy kolejnego "niebieskiego" :)

PNO

Post autor: PNO » 31 lip 2015, 09:08

Witamy kolegę, witamy :)

Widzę, ze będziemy mieli trochę do pogadania. Działam w tej samej branży, więc chętnie będę się wymieniał doświadczeniami i pomysłami ;)
Ja w dniu wczorajszym stałem się posiadaczem Kuboty. Miałem cos więcej napisac wczoraj ale miałem bardzo 'intenswny' dzień. Postaram się dziś to zrobić.
Pozdrawiam,
Szmon
Kubota L2002DT z ładowaczem + glebogryzarka Hinomoto BS1400 + niwelator.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 01 sie 2015, 08:07

Witaj, sprzęt bedzie bardzo pomocny w tym co robisz... Czym pracowałeś do tej pory? miałes wczesniej styczność z naszymi traktorkami? dlaczego wybór akurat tego sprzętu?

Aaa... bez fotek sie nie liczy :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Krichu

Post autor: Krichu » 02 sie 2015, 11:57

Do tej pory tylko na ręcznej glebogryzarce, na większe kawałki wynajmowałem rolnika ale z tradycyjnym sprzętem (nikt jakoś nie dysponował nawet glebogryzarką). Wybrałem Iseki, bo kolega ma podobny i pięknie mu się sprawuje przez ostatnie 6 latek (nawet japoński akumulator ciągle funkcjonuje). Trochę poczytałem tu i tam a teraz się uczę i zobaczę czy wybór był trafny.
Z racji chronicznego braku czasu na razie przetestowałem koszenie ugoru z bylicami i ostem, koszenie pola ugorowanego z placami z trzcinnika, troszkę zabawy ładowaczem i krótki test glebogryzarki na wspomnianym ugorze z bylicą. Zdjęcie jakieś wrzucę, coby pogląd był ;)
Pzdr
Załączniki
isek.jpg
isek.jpg (126.88 KiB) Przejrzano 7650 razy

PNO

Post autor: PNO » 02 sie 2015, 20:17

Widzę Krichu, że sytuacja identyczna jak u mnie :D
Też wszystko co się dało ręczną glebogryzarką, a co się nie dało lub większe powierzchnie to lokalni rolnicy ze swoim sprzętem :D
Też zakładanie ogrodów, też glebogryzarka, też ładowacz ;)
Kubota L2002DT z ładowaczem + glebogryzarka Hinomoto BS1400 + niwelator.

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 02 sie 2015, 23:35

Witam, kolegę w gronie zapaleńców od małych traktorków. Mam podobną "bijakową" i kosiłem już kilka ugorów, ale glebą nie udało mi się ruszyć dość piaszczystej ziemi bez uprzedniego orania.
Widocznie zrezygnowałem za wcześnie i trzeba było próbować dalej.
Mam małą uwagę co do podczepienia kosiarki do traktorka - czyżby na górnym mocowaniu był tylko łańcuch? Ja podłączam przez tzw. śrubę rzymską. Może zdjęcie tak myli, ale jak to jest to co widzę to szybko zmień takie mocowanie.
Pozdrawiam
Petra
Kubota GL23

Krichu

Post autor: Krichu » 03 sie 2015, 06:59

Mocowanie łańcuchem, bo tak zalecał sprzedawca. Twierdził, że nie może być za sztywno. Do końca nie zrozumiałem przekazu, ale tak zrobiłem. Też nie jestem do końca przekonany co do tego rozwiązania. Zadzwonię jeszcze raz i przedyskutuję ten temat.

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 04 sie 2015, 21:00

Połączenie sztywne powoduje że maszyna nie kopiuje terenu wzdłużnie, natomiast przez łańcuch lepiej kopiuje natomiast istnieje możliwość przewrócenia maszyny na ciągnik . Wciągnięcia łańcucha przez WOM . Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wahliwego mocowania śruby rzymskiej ( 2 kawałki blachy przypominające ogniwo łańcucha od roweru z otworami na sworznie jeden mocujesz w maszynie a drugim otworze główkę śruby rzymskiej tj cięgna górnego).

ODPOWIEDZ