Do uprawy ziemniaków szerokośc traktorka nie jest warunkiem uprawy. Ja obecnie mam pożadaną szerokośc ale z niej nie korzystam. Zacznę od początku, pomijam, przygotowanie pola pod sadzenie. Samo sadzenie - ja mam sadarkę z Akpilu
Używam jej do sadzenia i do robienia rządków w warzywniku. Kiedy traktorek nie miał szerokosci, przesuwałem sadzarkę na łancuchach ramion tylnego TUZ-a tak ,że skrajny płużek szedł za tylnym kołem w osi. W ten sposób sadziłem w jedną stronę, wracałem bokiem i kolejny raz sadziłem kolejne dwa rządki.
Mam pielno obsypnik ale go nie używam.

- pielnik.jpg (77.83 KiB) Przejrzano 15640 razy
Nawet teraz kiedy już mogę wjechać w rządki. Używam czegoś bardziej finezyjnego
to obrazek z sieci, na wiosnę pokażę własny

Potrzebna jest pewna wprawa w prowadzeniu, bo w przeciwnym wypadku potrafi człowiek wymeczyć
Zaletą jet to że możesz wjechać nawet jak jest mokro, nie ugniatasz rządków, i sterujesz bardzo precyzyjnie praktycznie nigdy nie uszadzając ziemniaków , nawet wtedy kiedy nie rosną równo.
Tym urządzeniem plweisz, a dokładając płużek obsypujesz.
Cena u nas za taki wynalazek 600-800zł.
Jak dotąd kopałem kopaczką konną, taką na koła, Miała zrobiony trójkąt do TUZ czyli w transporcie wisiała sobie zgrabnie za traktorkiem. Sprzedałem za 250zł . Kynek wynalazł działająca na tej samej zasadzie ale napędzaną WOM - w naszym przypadku gdzie predkość wom możemy dowolnie rgólować - mistrzostwo swiata.
Są jeszcze inne kopaczki ale to odrebny temat.
Tak to z grubsza wyglada u mnie.
Rozstaw rządków to 60cm. Narzedzia (sadzarka, obsypnik..) tak własnie mają rozstawione płużki. Zatem musiałbyś mieć rozstaw kół liczony od środka do środka opony własnie taki czyli 120cm. Jaki ma rozstaw Twój traktor? ile Ci brakuje? Powiedzmy że masz 80cm czyli brakuje 40 a zatem 20cm na stronę. Co można zrobić?
a to:

,