Hinomoto cx19

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Marcin111a

Hinomoto cx19

Post autor: Marcin111a » 18 wrz 2016, 21:56

Witam forumowiczów , mam na imię Marcin , mieszkam na Zalewem Zegrzyński .Mam problem z podnośnikiem w traktorku
Hinomoto cx19. (odpowiednik Kuboty Aste ) Traktorek posiada glebogryzarkę i na zimę pług z hydrauliką .
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2016, 20:46 przez Marcin111a, łącznie zmieniany 1 raz.
Hinomoto cx19

Awatar użytkownika
k_sit

Re: Hinomoto cx19 podnośnik się zawiesił :(

Post autor: k_sit » 19 wrz 2016, 06:10

Witaj . W powitalni przedstawiłeś się ok . Dodaj gdzie nabyłeś traktorek ,kilka fotek jego i osprzętu. Dopiero kolejny temat powinien być problem z podnośnikiem. Jak byś mógł to z edytować. Wstaw zdjęcie podnośnika i sterowania . I tak wklej nawet filmik z objaśnieniem co dokładnie boli . Jest tyle wersji ale podobne rozwiązania. Tak na odległość i bez jakiegokolwiek widoku pojazdu jest ciężko wytłumaczyć i zdiagnozować usterkę a co dopiero ją usunąć.

Miłosz

Re: Hinomoto cx19 podnośnik się zawiesił :(

Post autor: Miłosz » 19 wrz 2016, 11:45

Pierwsze co, to musisz wymienić uszczelniacz na tłoczysku od podnośnika. Zlikwidujesz w ten sposób objaw opadania podnośnika. Powinno być to lekarstwo na całe szwankowanie podnośnika. Jeśli nie, to będzie to najprawdopodobniej problem z układem odpowiedzialnym za sterownie. W tym przypadku możesz tylko posprawdzać potencjometry, które czasami ulegają uszkodzeniu. Jeżeli to wszystko jest sprawne to pozostaje moduł, który ciężko jest naprawić. Wówczas trzeba przerobić instalacje od podnośnika, ale to już dłuższy temat... :)

Marcin111a

Re: Hinomoto cx19

Post autor: Marcin111a » 21 wrz 2016, 06:40

Witam ponownie ,przeniosłem temat jak prosiliście do ,,hydrauliki ,, i chwilowo zamykam wątek .
Pojechałem do mechaniora który niedaleko ma warsztat , nie wiem czy wstrząsy poruszyły tą elektronikę ,
czy coś innego ,tak czy siak jak dojechałem na miejsce to się odblokowało i działa :) nie wiem na jak długo .
Nie lubię takich samonaprawialnych rzeczy ,(dobrze , że to nie samolot) .
Dolanie oleju naprawiło opadanie podnośnika ,nie miałem czasu dokładnie się przyjrzeć , czy w 100% .
Czy jeżeli to była wina potencjometrów ,to można tam napsikać jakiegoś siuwaksu typu ,,contakt ,,?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi .
Hinomoto cx19

ODPOWIEDZ