Przyczepa Kubota L22

Awatar użytkownika
marekspectra

Re: Przyczepa Kubota L22

Post autor: marekspectra » 11 mar 2014, 22:59

Dzisiaj doszły poprzeczki belek na paczce, kątownik 25mm podtrzymujący podłogę i przede wszystkim kładzenie spawów na wszystkich do tej pory chewtnietych wzmocnieniach. Pan Zbyszek spawał rurociągi na kontraktach w Rosji... ma ogromną wiedzę... prawdziwy czarodziej :) tyle spawów , kreciło całą paką na wszystkie strony - tak skrecało :) ale kiedy położył ostani szew.... paczka wyszła idealnie prosto i gładko... szacunek !

Ale najpierw należało zdjąć ramkę z ramy, wyniesć i obrócić o 180stopni. Wierzcie lub nie ale sami, we dwóch ją zdjeliśmy wynieśli i obrócili 8-) jeden emeryt i drugi prawie :)

Obrazek

Gniazdo mocujące z otworem ustalającym - tu montuję górne mocowanie siłownika.

Obrazek

Rama główna z osią - widok od spodu... bez problemu obaj emeryci sobie ją przewrócili :)

Obrazek

Jutro powrót na swoje miejsce, dorobienie czołownicy do montażu haka jak i samego haka a dokładniej zaczepu kulowego - niemiecki odlew, uciąg do 3000kg.

Zostaje kosmetyka, jakieś ucho do liny ograniczjącej, stożkowe gniazdo ustalające, gwintowane tuleje z oczkami a'la Toku, wachliwe uszka do przeciągania liny od plandeki, noga podporowa, skrzynka narzedziowa, instalacja weża hydrauliki cżeściowo metalowa rurka ,coś jak u K_sit, lampy instalacja elektryczna, odblaski, boczne belki - odbojniki, przednia gródz..eeee... może jednak przestane o tym myśleć na razie bo sie zaczynam bać czy dam rade skonczyć :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 12 mar 2014, 23:02

Dzisiaj kosmetyka...

Obrazek

Wyjechałem podwoziem ... i zakładamy paczkę...

Obrazek

Pan Zbyszek :)

Obrazek

Po złożeniu , pora na przymiarke burt...

Obrazek

Obrazek

widok z boku...

Obrazek

i jak mówiłem... podnieść z boku zaden problem :)

Obrazek

dzisiaj przyszedł niemiecki zaczep kulowy na 3000kg, kupiłem śruby 8.8 nie dostałem odp grubościennej rury... Na składzie sie dowiedziałem żeby było lepiej jak bym kupił zaczep na kwadratowy dyszel nie okrągły bo taki profil jest bez problemu - z rura jest gorzej...

Wróciłem do domu przymiarka do haka w traktorku i jutro spawanie zaczepu i finał I etapu :)

toku74

Post autor: toku74 » 13 mar 2014, 08:38

Żeby Ci coś w krzyżu nie poszło od tego mocowania się z tą taczką.
Zaczyna mi się widzieć. Ciekaw jestem efektu końcowego /pewnie będzie pomarańczowa/, zwłaszcza pracy siłownika.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 13 mar 2014, 10:44

Jak na razie jestem zadowolony :) chociaż dzisiaj rano spawając wałek dyszla do blachy czołownicy, Pan Zbyszek puscił taką spawkę że mi trochę przekosiło go w bok... Trudno bede musiał trochę poczarować na łączeniu blach - czołowinic.

Dorobiłem uszy do szekli na których powieszę zarobioną linę stalową - która ograniczać bedzie max wychylenia paki... Smaczkiem bedzie system podtrzymywania złożonej liny równolegle do poziomu :) Powiem że ciesza człowieka takie pierdoły :)

Żadna tajemnica w temacie malowania :)

Burty alu , tak samo jak boczne listwy ochronne pod skrzynią jak i nadstawka nad przednią burtą.

Ramy - Pomarańcz "Kubota Orange" z palety Wilckensa

Koła - Szara biel - Iseki z palety Wilckensa.

Jakieś drobiazgi - Czarny ( np ramka lamp)

A krzyże mnie nap.... jak nie wiem co, bo za każdym przyspawanym elementem podnosiłem i sprawdzałem czy jest na tyle lekkie i czy dam rade :)

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 14 mar 2014, 20:36

Urobiony jestem jak ... padam na pysk.

Dzisiaj mając dwie kątówki i 3 tarcze wyszlifowałem całą przyczepę z nalotu i po hutniczej zgorzeliny... zajeło mi to kilka godzin. Nastepnie umyłem rozpuszczalnikiem NITRO, poczekałem aż wyschnie i umyłem ponownie benzyną ekstrakcyjną. Sumiennie, dokładnie zmieniając co chwile szmaty na czyste.

Zgodnie z Kartą Techniczną NOVOL pomalowałem PRIME coś tam, było +17C czyli z naddatkiem i co najważniejsze sucho ! Bardzo mi na tym zależało, żeby nie zamykać "wilgoci" pod farbą. Teraz mogę sobie dać trochę przerwy od przyczepki :)

toku74

Post autor: toku74 » 14 mar 2014, 22:22

Avesta Vagnen MS 38 http://www.privesyzactyrkolky.cz
To jest wypas do lasu.
Ps. nie wiem jak inaczej wstawić ten link z youtube.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 29 mar 2014, 20:44

Pora na małe co nieco przy przyczepie...Piękna pogoda zachęca do roboty. Wyjechałem na ogród, zdjąłem koła, postawiłem na podstawkach. Doczyściłem miejsca pod kołami, przetarłem całość benzyną ekstrakcyjną. Obejrzałem jeszcze raz rejon zawiasów, popracowałem trochę pilnikiem tam gdzie nie doszła szlifierka.Całość przetarłem jeszcze raz rozpuszczalnikem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

marcinbg

Post autor: marcinbg » 30 mar 2014, 09:43

Kurcze Marku powstaje coś pięknego naprawdę ! :D . Jeśli możesz powiedz jaki jest dotychczasowy koszt tej przyczepy ?? Tak orientacyjnie oczywiście. :)

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 30 mar 2014, 14:41

TANIO SZYBKO DOBRZE

Te okreslenia powinny przyświecać każdej budowie. Niestety mają pewną stałą i niepodwazalną cechę : nigdy nie wystepują łącznie, co najwyżej tylko dwie..

Jeśli Tanio i Szybko to nie bedzie Dobrze
Jesli Szybko i dobrze to nie bedzie Tanio
Jesli Dobrze to nie bedzie Szybko i Tanio...

:lol:

Wracając do kosztów:

Przy pierwtnym planie z małym siłownikiem - zmieściłbym sie w 3000zł

Niestety zakup tego smoka rozniósł koszty dobrze o jedną trzecią a nawet wiecej bo wzocniłem całą konstrukcję i przy okazji wagę niestety...

Jak skończę i pokażę ją na gotowo załączę dokładną... Listę płac :)

Mówię o kosztach na gotowo a nie tak jak obecnie stoi...

marcinbg

Post autor: marcinbg » 30 mar 2014, 16:19

To powiem że nie jest źle jak na tak solidną przyczepę cena jest i tak dosyć dobra. Bo jeśli chciałbyś kupić przyczepę oryginalną w takim stanie jak będzie twoja po ukończeniu to trzeba by zapłacić tyle jak nie więcej. A ile jest radochy że się ją samemu zbudowało. Tak prawdę powiedziawszy to wolałbym chyba zbudować przyczepę taką jak mi pasuje jak Ja chce i taką jaka mi się podoba. I ty to własnie robisz i super!!! :D.

ODPOWIEDZ