Witam, drodzy koledzy, spawarka zakupiona taka o jakiej pisałem - "Weldman 180 i" + butla CO2
Niestety fotografii nie zrobiłem bo po prostu zapomniałem. Test jak na razie tylko MMA czyli elektrodą.
Różnica po...rażająca między tą ruską, zupełnie inna bajka. Chyba jednak umiem spawać i nawet porafię utrzymać ciągłość spawu, a nie smarkać jak tą starą. Głupio się pytać, ale kto pyta to nie błądzi. Powiedzcie Panowie jakie ciśnienie robocze ustawić na reduktorze? i czym się to robi?
Na reduktorze mam dwa zegary - ten z lewej to wysokociśnieniowy i doczytałem, że pokazuje ciśnienie w butli i to jest zrozumiałe i proste.
Ten z prawej natomiast jest niskociśnieniowy i ... nigdzie nie piszą ile powinien pokazywać przy spawaniu. Widocznie myślą, że to jest tak oczywiste, ale nie dla mnie. Nigdy nie spawałem sam migem i nie ustawiałem zaworu butli, a właściwie reduktora. Myślałem że wszystkiego się dowiem z instrukcji i nie pytałem w sklepie. Miałem trochę się pobawić i eksperymentować, ale ... żona znalazła przy bramie takie piękne okazy prawdziwków, że ja zapalony grzybiarz rzuciłem wszystko i poszedłem na obchód swojego lasku. Przez kilka minut napełniłem koszyk pięknymi prawdziwkami więc dałem spokój spawarce i poleciałem na "wielkie koszenie grzybków" - wynik to około 50-60 zdrowych okazów prawdziwków, a robaczywych chyba tyle samo. I jak tu bawić się spawarką. Wieczorem zadzwonił sąsiad, że przydałby się mu mój wóz do do przewozu zboża, więc odpaliłem malucha i podprowadziłem "sprzęt" do jego stodoły. Weszło na wóz duuużo zboża.
Pozdrawiam
Petra
Petra
Kubota GL23