Wóz do Iseki

Awatar użytkownika
plastek334

Re: Wóz do Iseki

Post autor: plastek334 » 21 maja 2014, 19:56

Osobiście ja bym tego pierwszego wozu nie kupił bo na moje oko za dużo przeróbek, ja bym wolał kupić wóz z gotową skrzynią bo ja robiłem skrzynię z dziadkiem ale to nie jest taka prosta sprawa jak się mogło wydawać. a jeszcze lepiej mieć starą na wzór :D

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 22 maja 2014, 17:04

Dzięki Plastek, szukam dalej w najbliższej okolicy, żaden ze mnie fachowiec od tych spraw, a 700 zł. drogą nie chodzi i jak mi ma stać na działce i czekać na to aż znajdę kogoś kto to potrafi przerobić...
To lepiej poszukać gotowca nawet droższego, ale bez problemów.Na razie będę pożyczał od sąsiada.
Pozdr
Petra
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 22 maja 2014, 17:35

Szukałem i ...chyba znalazłem w Broku. Rzut beretem od mojej działki i w sobotę będę go oglądał. Na zdjęciach z ogłoszenia wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jak ten Wam się widzi, cena to 900 zł. do negocjacji i jak zrozumiałem z rozmowy telefonicznej "deski są, a nowe dorzucę to se pan przeszlifuje, przyjedź pan to się na pewno dogadamy "
Super że tak blisko, a może jeszcze coś ma ?!
Porobię zdjęcia jak go kupię, doczekać się nie mogę. Cholera tylko ten debet wciąż rośnie.
Petra
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
plastek334

Post autor: plastek334 » 22 maja 2014, 21:50

Pierwsze co to bym wymienił rozworę bo ten przód i konnice mogą zostać metalowe chociaż zawsze bł by mocniejszy jak by był metalowy cały ale to się wiąże z większa wagą.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 23 maja 2014, 09:57

Zaskakują mnie szczegóły budowy tego /tych wozów. U nas na południu wozy były zdecydowanie mniejsze, a dokładniej wąższe i delikatniejsze. Oczywiscie wynika to z warunków terenowych jakie mamy. Wąwozy, zjazdy, podjazdy, etc.

Zwora, kłonica, bartel, orczyk, pomost, letry, burty... te słowa pamiętam, ale przyznaje sie bez bicia że nie potrafiłbym prawidłowo wszystkich własciwie wskazac :)

Zbyszku nie wiele pomogę bo na tym typie sie nie znam. Wydaje sie że łatwo zastapisz drewniane elementy metalowymi , całosć odczyscic i pomalować i bedzie dobrze. Tył to koła 20calowe, a przód zapewne 16 tki?

Nie ma co przesadzać z wielkoscią , wagą solidnoscią. Ograniczeniem jest niska masa naszych traktoków. Mimo mocy i napedu 4x4 jest granica której nie przeskoczą :) Wszystko zalezy od terenu i fantazji prowadzącego :)

Trzymam kciuki i życzę udanego zakupu .
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 26 maja 2014, 22:19

Witam, wóz zakupiony za mniejszą sumę niż w ogłoszeniu i dodatkowo dostał nową rozworę z rury ocynkowanej oraz zaczep do ciągnika z obrotowym uchem. Trochę długo się targowałem, ale się opłaciło. Zaczep w przyszłości zamierzam jeszcze poprawić, ale na razie zdał egzamin bo wóz przyjechał na podwórko za moim traktorkiem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za cenne uwagi, bardzo mi pomogły w negocjacjach przy zakupie. Kolega Plastek miał dobry pomysł z metalową rozworą, więc od razu ją wytknąłem że do wymiany i faktycznie była do niczego.
Koła przednie to szesnastki i w przyszłości do wymiany opony bo już nie pierwszej młodości. Tylne koła dwudziestki w dobrym stanie i jeszcze dłuuugo i duuużo wytrzymają.
Niestety deski były już spalone w kuchni i została się tylko dennica widoczna na zdjęciu. Mam nadzieję, że użyłem dobrej nazwy!
Mam pytanie - chcę dorobić burty i zastanawiam się jakie drewno byłoby najlepsze do tego?
Pozdrawiam
Petra
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
plastek334

Post autor: plastek334 » 26 maja 2014, 22:58

Ja mam całą skrzynię z osiki no i zdaje egzamin. Najlepsze było by z dębiny ale to wyjdzie bardzo ciężka skrzynia a przecież bardzo wielkich ciężarów nie będziesz przewoził.

Awatar użytkownika
plastek334

Post autor: plastek334 » 26 maja 2014, 23:02

I jeszcze chciałem dodać że nie jeździ się z wozem załadowanym tylko na tyle bo można go rozerwać.

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 09 cze 2014, 19:50

Witam, w ostatni weekend trochę popracowałem przy moim wózku - najpierw mycie myjką pod ciśnieniem i zdjęcie przednich kół. Podobno od niepamiętnych czasów nie były odkręcane, ale od czego chemia Wurtha, poszło bez problemu. Sama oś i piasty wyglądają na bardzo solidne i zamierzam tylko sprawdzić smar w łożyskach - tak na wszelki wypadek. Koła obracają się bardzo lekko więc łożyska są jeszcze w dobrym stanie. Opony już załatwione "nowe" - 16" od Ducato więc wzmocnione, tylko jedna dętka jakaś z demobilu i zamierzam zakupić nową o prawidłowym rozmiarze. Cała konstrukcja po umyciu karcherem jest w dobrym stanie i wymaga tylko delikatnego czyszczenia papierem ściernym lub szczotką drucianą, przemycia benzyną ekstrakcyjną i podkład oraz jakaś nawierzchniowa. Nie mam jak na razie dobrego kompresora więc potraktuję całość tradycyjnie pędzlem i ... gotowe. Zamówiłem już dechy do wozu, ale ... z tym może być problem. Moi znajomi z okolicy z dotrzymaniem terminu mają pewien kłopot - czas u nich nie gra roli "miesiąc w tą miesiąc w tą ..." Materiał ponoć ma!!!
Nie porobiłem fotek, ale w przyszłą sobotę nadrobię zaległości. Co raz bardziej jestem zadowolony z zakupu, a to najważniejsze. A jeszcze jedno - tylne koła zostawiam tak jak jest tylko "malunek"
Pozdrawiam
Petra
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 09 cze 2014, 20:13

Kolego "Plastek" mam małą prośbę, jak byś znalazł chwilkę wolnego czasu to napisz coś więcej o tych deskach do wozu. Zdjęcia samej konstrukcji też mile widziane. Wzoruję się trochę na Twoim wozie i chciałbym możliwie podobnie mieć wykonane - dennicę i boczne "dechy" jak również przednie i tylne ...nie wiem jak je nazwać, zaślepki? Jak w środku masz rozwiązane spięcie tej konstrukcji, żeby się nie rozchodziło na boki. Piszę jak ostatni ... ale nie pamiętam jak się nazywało to wszystko.
Pytałem znajomych o okucia do tych desek, ale dawno wylądowały na złomie - niestety.
Pozdrawiam
Zbyszek
Petra
Kubota GL23

ODPOWIEDZ