Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
piotrbpm

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: piotrbpm » 19 cze 2015, 15:39

-Iseki 257 z ładowaczem w dobrych pieniądzach
-iseki tu 200 cena ciut za wysoka
-hinomoto za mały
-ten ostatni suze ma oryginalny ładowacz i jest dość ciężki ze starych czasów :)
W tej kasie rozglądał bym się za wołem do roboty seria stara L z kuboty i Ym z Yanmara .Ładowacz dobrze jest kupić od razu bo potem trzeba wozić czekać itp
Spore wymagania jak na traktorek który szybko się zwróci bo przecież będzie zarabiał na siebie .
A mnie druga połowa neguję za to że wydaje na traktorek i po 25 tys a używam go nie wiele a auto mam za 4 tys:)
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

PNO

Post autor: PNO » 19 cze 2015, 19:29

Hej. Dzięki Piotr za cenne wskazówki.
Kilka dni temu, zanim jeszcze założyłem tutaj konto rozmawiałem ze sprzedawcą z Konar o tym:
http://otomoto.pl/oferta/yanmar-ym1500- ... y74gD.html
Dopiero przyjechał kilka dni temu i dopiero dziś wrzucili ogłoszenie. Na początek na 1-2 sezony by nie wystarczył, jakbym do niego glebogryz dokupił i trochę ładowaczem popracował? Budżet dla mnie :) Czy lepiej może stawać na głowie, kombinować od razu więcej kasy?
Stan wizualny pozostawia wiele do życzenia, nie wiem jak technicznie...
Co o nim sądzicie?
Kubota L2002DT z ładowaczem + glebogryzarka Hinomoto BS1400 + niwelator.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 19 cze 2015, 19:55

Nie ten egzemplarz...
Obrazek

Na początku straszy:
Obrazek

Ale to Yanmar, w sumie może okazać sie uczciwym traktorkiem. Generalnie przyjmuję że te egzemplarze (z Japoni) które mają oryginalny TUR - mają większe przebiegi. Przed zakupem wymagają dokładnej inspekcji ukł kierowniczego i przedniego mostu.

Radzę byś szukał traktorka ze wspomaganiem. Przy pracy zawodowej , mając TUR to koniecznosć.

Nie powiem co dla Ciebie lepsze, czy ten Yanmarek za 13 000 czy Kubota Saturn za 18000 bez TURa. Każde rozwiązanie ma swoje dobre i złe strony.

Wg mnie, jesli ma służyć zarobkowo powinien być porządny, pewny i bezawaryjny, a z czasem doposażać go w narzedzia.

Te polskie TURy nie są takie złe, generalnie dają radę, choć do ideałów to im sporo brakuje.

Oglądam tego Yanmara i powiem że to może być nie taka tragiczna oferta jak na pocżatku wygladało. Jeśli to oryginalne opony, nie wymieniane to znowu tak wielkiej ilosci mth raczej nie ma. Przydałoby sie wiecej dokładniejszych fotek.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Szam

Post autor: Szam » 19 cze 2015, 22:37

Ja szukałbym czegoś takiego:

http://www.machinefinder.com/images/mac ... 4_huge.jpg

http://twentywheels.com/imgs/a/a/h/c/b/ ... _5_lgw.jpg

Tyle, że z manualną skrzynią biegów. Koparka, to bardzo przydatne narzędzie przy kształtowaniu krajobrazu, co najmniej tak przydatne jak ładowacz. Wiem to na pewno, z własnego doświadczenia. Wystarczy trochę gliny na działce i oprócz ładowacza potrzebni są ludzie z łopatami i kilofami. Koparka radzi sobie z tym znakomicie. Mam trochę większą Kubotę B2150 z oryginalnym ładowaczem i koparką. W razie potrzeby jedna osoba odpina ją w 10 min. Kuboty z tej serii mają wspomaganie kierownicy, dodatkowy WOM między osiami na kosiarkę i sprzęgło dwustopniowe. Przynajmniej maja B2150 tak ma. Produkowane na rynek europejski, z oryginalnymi częściami i ich katalogiem nie ma żadnego kłopotu.

PNO

Post autor: PNO » 20 cze 2015, 10:06

Szam ta LA300 w moim przypadku odpada ze względu na koła. Często to place budowy. Kupa gruzu, gwoździe, itp., więc nie wyrobiłbym na wymianę opon, poza tym może sobie w miękkim/mokrym terenie nie poradzić. Do koszenia super - ale pielęgnacji praktycznie nie robię. Głównie roboty ziemne - przygotowanie pod trawniki, siatka na kreta, systemy nawadniające, etc.
Z kolei B1750 to jest idealne rozwiązanie samo w sobie. Rozumiem, że zamiast koparki da się glebogryz. podpiąć do niej? Idealne rozwiązanie, ale obawiam się, że budżet mnie nie puści na taką opcję. Ale rozważyłbym kredytowanie takiej lub inne opcje płatności. Poza tym w Polsce nie widziałem takiej :/
W ogóle od zawsze chodzi za mną albo Avant, choć jest cholernie drogi-szczególnie przystawki albo coś takiego, jak JCB MINI CX. Ale budżet to już całkiem nieosiągalny dla mnie. Poza tym musiałbym mieć dla niego pracę całe kilka sezonów non stop. No i dalej nie rozwiązany byłby problem z glebogryzarką.
Stąd padł wybór na traktorek: glebogryzarka i ładowacz to podstawa, a opcjonalnie kiedyś dokupienie ramienia kopiącego. Tylko tutaj też nie mam pojęcia, z jaką maszyną taki zestaw byłby trafiony. Generalnie zestaw do 2t mógłbym wozić, bo taką mniej więcej mam ładowność wywrotki (ok 1,8t) i wymiary paki 3,2x2,2m więc wydaje mi się, że zestaw ciągnik z koparką i ładowaczem by wchodził.
W sumie wywrotkę kupowałem o takich wymiarach i ładowności, żeby taki sprzęt wozić sam sobie.
Możesz mi coś więcej powiedzieć na temat rozwiązania jakim jest ta B1750? Do dostania w Polsce w takim zestawie? Jaki budżet orientacyjnie szykować na taki sprzęt? Może coś podobnego?
Z góry dziękuję za info i konwersację :)
Pozdrawiam,
Szymek.

Szam

Post autor: Szam » 20 cze 2015, 11:33

LA300 to nie traktor a symbol ładowacza. Zwykle jak kupujesz z ładowaczem i koparką opony są takie jak u mnie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 84663.html

Oczywiście, że zamiast koparki możesz podpiąć dowolny sprzęt. Wg. mnie dla Twoich celów to idealne rozwiązanie. Za moją B2150 płaciłem parę lat temu ok. 28 tys zł + koszty naprawy sprzęgła. Do tej pory wymieniłem tylko pompę wody (luzy miała już jak kupowałem, ale po 3 latach zatarła się). Przepracowałem jakieś 800 mth. Traktor waży ok. 750 kg, ładowacz ok. 300 kg, koparka ok. 600 kg.

Ta Kubota B1750 poszła na aukcji w GB za 4500 GBP:

https://cdn.globalauctionplatform.com/0 ... iginal.jpg

PNO

Post autor: PNO » 20 cze 2015, 14:32

Szam - taki jak Twój to po prostu marzenie :D nic lepszego bym sobie chyba do swojej pracy nie wybrał :)
Ta Kubota z aukcji też bajka.
Znalazłem też takie cudeńka:
http://www.trade-it.co.uk/bristol/farmi ... -TT508B4C6
http://www.trade-it.co.uk/bristol/farmi ... -TT511DBFH
ale nieaktualne i jest spory problem pt. jak to kupić i sprowadzić, co z kosztami typu vat.
Zastanawiam się, gdzie w ogóle takiego czegoś szukać... i czy ktoś z forumowiczów zamawiał z zagranicy. Może się podzielić doświadczeniami?

A może Szam planujesz sprzedaż...? :)

Szam

Post autor: Szam » 20 cze 2015, 15:03

PNO pisze:...A może Szam planujesz sprzedaż...? :)
Rozważałem taką opcję. W zasadzie obie działki już terenowo ukształtowane, staw wykopany. Więc może .... Musisz jednak wiedzieć, że od 6 lat garażuję ją na wolnym powietrzu i kosmetycznie nie wygląda najlepiej. W każdym razie rozważyłbym propozycję. Aha! mam jeszcze do niej, otwieraną hydraulicznie, przednią łyżkę - tzw. szczękę lub krokodyl. NO ... taką jakie mają klasyczne koparko-ładowarki.

PNO

Post autor: PNO » 20 cze 2015, 21:02

A może ma ktoś z forumowiczów podobny sprzęt i uchyli rąbka tajemnicy jak wygląda praca taką maszyną ładowaczem? A może chciałby sprzedać i wymienić sprzęt na inny? ;)
Nie koniecznie z koparką, ale to też jest dobra opcja na przyszłość (niedaleką) :P
Podstawa to sprawny ładowacz. Opcja to glebogryzarka (do dokupienia) i właśnie koparka. Takie koparki pasują do wszystkich japończyków, czy montaż warunkuje konkretny model lub minimalna moc, np. 20KM?

Szam

Post autor: Szam » 20 cze 2015, 22:41

Koparka ma własny zbiornik oleju i pompę oleju napędzaną z WOM. Można ją podpiąć do innych modeli o odpowiedniej mocy. Jednak trzeba zaprojektować i wykonać konstrukcję montażu, w tym szybkiego i łatwego odczepiania koparki. Dodatkowo koparka pełni funkcję zwiększenia masy traktora, co przy pracy ładowaczem jest bardzo wskazane. Koparki bywają różnej wielkości. Chyba bywają modele mniejsze do traktorów małej mocy np. ok. 15 kM. Do tej Kuboty B1750 z aukcji, należy dorzucić prowizję domu aukcyjnego - ok. 10%, oraz VAT 20%, plus transport z Anglii oczywiście.

Tutaj: http://www.gordonagri.co.uk/index.php?r ... uct_id=766

masz ofertę, chyba aktualną.

ODPOWIEDZ