Hydraulika w Kubocie - Dodatkowa Zewnętrzna

Awatar użytkownika
marekspectra

Re: Hydraulika w Kubocie - Dodatkowa Zewnętrzna

Post autor: marekspectra » 16 gru 2013, 09:02

petra pisze: Zamierzam także rozwiązać sprawę sterowania skrzynią załadowczą tylną i dlatego proszę o konsultację - czy mogę podłączyć pod wyjście rozdzielacza /T/ zasilanie drugiego rozdzielacza 1 lub 2-sekcyjnego, a dopiero z tego drugiego podłączyć przewód powrotu do magistrali.?
Rozdzielacze tak podłączone byłyby chyba szeregowo - mam rację ? Gdzieś czytałem,że można łączyć rozdzielacze ale właśnie szeregowo. Z początku myślałem o podłączeniu drugiego rozdzielacza pod te boczne wejścia / wyjścia ale to by było chyba połączenie równoległe i nie mam pojęcia czy tak by było prawidłowo i czy to by działało. Mam nadzieję na pomoc Piotra - dla mnie jest ekspertem.!!!

A może to jest zasilanie hamulca przyczepy ?

Chodzi mi o ten przewód widoczny po lewej stronie na zdjęciu, a gniazdo jest owinięte folią bo jeszcze nie miałem zaślepek.

Marku, czy na połączeniu magistrala / nypel dawałeś uszczelkę miedzianą ??
Odpowiem od końca
- Nie, nigdzie nie dawałem miedzianych uszczelek, wszedzie miałem oringi na koncówkach przewodów. Sprawdzone w boju - jak w reklamie podpasek wszędzie sucho, wszędzie pewnie :)

- Na 100% nie jest to przewód hamulcowy. Jak znam filozofie "naszych firm" to jest przewód do wywrotu. Sprawdz po prostu gdzie jest jego drugi koniec - gdzie jest podpiety, do czego, i czy przypadkiem nie dynda sobie luzem, zakończony wtykiem hydraulicznym.

- chcąc dołożyć jeszcze jedną sekcje tak trzeba zrobić - pod wyjscie jednego podpiąć wejscie drugiego i dopiero z niego powrót do magistrali. Oczywiscie można zrobić inaczej stosując elektozawór trójdożny na wyjsciu sekcji pływającej ale puki co to dla mnie jeszcze czarna magia :) Tu trzeba Tomka, albo Piotra... :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 16 gru 2013, 10:31

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie "sekcji pływającej" - czy takie "zapięcie dżwigni " jak pokazywałeś na filmiku powinno być na opuszczaniu pługa p/śnieżnego czy na podnoszeniu bo zdaje mi się, że u mnie zapina się jak podnoszę pług do góry czyli siłownik odwrotnie podłączony!!
Nie jest to problem bo to tylko zamiana przewodów ale byłby to chyba "ofet" dla montażysty pługa.
Pozdro
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 16 gru 2013, 17:02

Wiesz, nie potrafię Ci odpowiedzieć, działać działa ,ale jak nie pamiętam w które gniazdo podpinałem i w którą strone szła dziwignia - po prostu u mnie działało i kosiarka łądnie sie pod własnym ciężarem otwierała (dyskowa KHUN GD44) W tej chwili nie mam mozliwosci podpęcia i sprawdzenia co i jak.

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 16 gru 2013, 19:36

Dzięki za odpowiedz, będzie trochę sypało u nas to zobaczę sam i się przekonam - może nie wszystko spieprzyli i będzie OK!
W dniu dzisiejszym zadzwonił do mnie szef firmy "Boss" i powiedział, że przeczytał mojego maila w którym wysłałem mu adres linku gdzie opisałem swoje problemy i dostałem dużo odpowiedzi i uwag na temat wykonania instalacji zewnętrznej hydrauliki. W rozmowie obiecał mi pomoc oraz stwierdził, że te spawane nyple są dlatego że chcieli zachować średnice przewodów taką jak w oryginalnym przewodzie czyli 12 mmm a ponoć takich połączeń nie ma w sprzedaży. Przewody zasilające rozdzielacz są o średnicy wewnętrznej także 12 mmm i nie mam co się bać o stan oryginalnej hydrauliki traktorka. Zaproponował mi albo wymianę rozdzielacza na 3- sekcyjny albo dosłanie dodatkowego rozdzielacza 1- sekcyjnego do sterownia skrzynią z instrukcją jak go podłączyć. Pożyjemy, zobaczymy co z tego wyniknie - transport traktorka do Milicza pod Wrocławiem dla mnie jest bez sensu - koszt jest nie do przyjęcia. Przy okazji dowiedziałem się do czego jest trzecie szybko złącze i jak go używać. Tak jak przypuszczałem ale nie byłem pewny - do sterowania kiprowaniem przyczepy. Za sterownik służy tu dzwignia sterowania podnośnikiem ciągnika. Może to i dobre rozwiązanie - zobaczymy w "praniu" po zakupie przyczepy!!
Mam nadzieję na dobre rozwiązanie mojego problemu i myślę, że szef Bossa tym razem nie każe mi zapłacić za coś za co według mnie zapłaciłem przy zakupie traktorka.
Pokażę jeszcze fotki tych przewodów, może ktoś z kolegów wyznaje się na tych oznaczeniach ?!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Zbyszek
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 16 gru 2013, 20:30

Niezła historia....
tak na szybko wąż jednooplotowy, o ciśnieniu roboczym 180bar i nominalnej serdnicy wew 10mm

tu masz wiecej o oznaczeniach...

http://www.dlugpol.pl/hoses/frame2pl.html

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 16 gru 2013, 22:34

Wychodzi więc na to, że "szef" miał rację z przewodami. A co w takim razie z końcówkami o gwincie M16 mogą takie zostać ? To na pewno uprościłoby przeróbkę na dwa rozdzielacze, ba może nawet długość byłaby wystarczająca na powrót z drugiego do magistrali i dokupiłbym tylko zasilający z pierwszego na drugi !! :) Dwa przewody do szybko złączek i po kłopocie. :D
Marku mam jeszcze pytanie - Ty zamontowałeś na tył 2-sekcyjny z pływaniem na tył, może i ja powinienem taki zastosować, tak na wszelki słuczaj co by nie wymieniać za parę lat.?
Kto tam wie może kiedyś też kupię kosiareczkę taką jak Twoja? Co o takim "zbytku" myślisz?
Muszę jeszcze tylko sprawdzić czy są w sprzedaży nyple proste M22x1,5 / M16x1,5 oraz czy średnica wewnętrzna to 10 mm takiego złącza!!!
Acha i jeszcze jedno - jak zrobiłeś że szybko złącze u Ciebie są zamontowane na blaszce i widać że nie latają jak żyd po pustym sklepie, bo u mnie nakrętka przewodu nie dochodzi do blachy i całość jest taka ruchoma. Czyżby grubość blachy miała znaczenie ?
Napisz co o tym wszystkim myślisz, będę wdzięczny za każdy komentarz.
Pozdrawiam
Zbyszek
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 16 gru 2013, 23:42

[/quote]
petra pisze:Wychodzi więc na to, że "szef" miał rację z przewodami. A co w takim razie z końcówkami o gwincie M16 mogą takie zostać
Muszę jeszcze tylko sprawdzić czy są w sprzedaży nyple proste M22x1,5 / M16x1,5 oraz czy średnica wewnętrzna to 10 mm takiego złącza!!!
Acha i jeszcze jedno - jak zrobiłeś że szybko złącze u Ciebie są zamontowane na blaszce i widać że nie latają jak żyd po pustym sklepie, bo u mnie nakrętka przewodu nie dochodzi do blachy i całość jest taka ruchoma. Czyżby grubość blachy miała znaczenie ?
Grubość blachy ma znaczenie - u mnie nie mają luzu ale jestem w stanie silnie trzymając i obracając ręką poruszyc je wzgledem własnej osi. jutro mogę zmierzyć blachę bo nie pamietam ile ma dokładnie.
Obrazek

Może wystarczyło by założyć gumowe cienkie oringi pomiędzy gniazdo a blachę, dokrecając nakrętkę węża dojedziesz do jej oporu a guma oringu mniej czy bardziej sie sciskając ustabilizuje gniazdo względem blachy - taki tam pomysł.
Miałem pisać wczesniej nawet szukałem wczesniejszych postów - nie wiem czy nypel M16x1,5 ma 10mm, raczej nie Nawet niektóre M18x1,5 nie miały 10! ale bedą w Agromie mogłem sobie wybrać właściwe.. Sprawdz to w sklepie.

U mnie magistrala ma fi 10 . u ciebie jest wspomaganie kierownicy i jedna pompa , a to sugeruje że ... magistrale masz... fi 12 ! Proponuje - rozkręć i sprawdz...

A w ogóle to tak jak gdzieś Piotr już radził... zrób mały filmik , wszystko jak lecą i gdzie przewody od pompy... może masz zawór rozdzielający ( na hydraulikę tuz i na wspomaganie) a dopiero za nim wpięcie na rozdzielacze...

Z Jakim i gdzie rozdzielaczem zrobić sobie instalacje to sam musisz sobie odpowiedzieć. Pływający powinien być (jedna sekcja wystraczy) na tyle bo kiper, kosiarka itp. Ale ja bym sie zastanowił czy wieszać tyle tych rozdzielaczy - im ich wiecej to wcale nie lepiej dla samej hydrauliki. tak mi sie wydaje...

Ja bym miał to co masz, na rozdzielaczu byłbyby gniazda, od nich jedna grupa węży do tura,(pługa snieżnego) i obok druga grupa wisząca luźno węży do tylnych gniazd - Przepiąć je to tylko chwila
w koncu nie mamy maszyn zarobkowych gdzie kazda chwila to pieniądz...

Na koniec - pamietaj o czystosci, każda robota z wężami - żadnego kurzu, piasku, ! zawsze zatykaj koncówki weży zaslepkami czy tasmą, ja nawet nowe ze sklepu przed montażem przedmuchuje kompresorem.. tak dla pewnosci.. tu ziarnko piasku może narobić bigosu... ide spać bo Pani woła i woła :)

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 18 gru 2013, 17:24

Grubość blachy pod montaż gniazd hydraulicznych to 3,3mm

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 19 gru 2013, 21:37

Witam, siedziałem dwa dni na internecie i zamierzam jednak mimo wszystko zamienić rozdzielacz 2-sekcyjny na 3-sekcyjny - właśnie taki /cena od 375 do 425,- na allegro /

Obrazek

Następnie wymienię przyłącze z magistrali zasilanie/powrót na takie M22x1,5-M18x1,5 / cena 8,- /

Obrazek

Do tych przyłączek zastosuję na zasilanie i powrót kpl. węże hydrauliczne / cena 1szt. 30-39,- /
Obrazek
Przy rozdzielaczu złączki G1/2'' / M18x1,5
Obrazek
Z rozdzielacza poprzez złączki 3/8'' na M16 chyba i przewodami do szybko złączek na tył traktorka.
Mam tylko nadzieję że uda mi się wykorzystać "stare" przewody - wszystko zależy od ich długości.
Pytanie do znawców tematu - końcówki przy siłownikach pasują do tych złączek na rozdzielaczu ?
Nie chodzi oczywiście o wymiar gwintu, bo to oczywiste.
Chodziło mi także po głowie zastosowanie czegoś takiego /cena 249,- i jakieś sterowanie /

Obrazek
Dzielnik elektrozawór trzecia sekcja
Dzielnik znajduje zastosowanie w przypadku gdy posiadamy rozdzielacz dwu sekcyjny a potrzebna jest nam dodatkowa trzecia sekcja bez wymiany rozdzielacza.

Wszystkie części są fabrycznie nowe, z roczną gwarancją.

Dzielnik przystosowany jest do różnego rodzaju maszyn takich jak: TURY, CYKLOPY, ŁADOWACZE I WÓZKI WIDŁOWE i innych urządzeń sterowanych hydraulicznie.

Za pomocą tego urządzenia bez problemu zasterujesz chwytakiem do bel lub krokodylem.

Rozdzielacz 6-drogowy używany jest do zmiany kierunku strumienia, 2 wejścia na 4 wyjścia.

Idealny do sterowania dwoma odbiornikami

Maksymalny przepływ: 50 L/min
Przyłącza: 1/2"
Sterowanie: 12V
Maksymalne ciśnienie: 250 [bar]
Jak na razie "szef Bossa" się nie odezwał ze swoim "rozwiązaniem problemu" więc siedzę i kombinuję, i jestem "coraz mądrzejszy" w hydraulice siłowej. Teraz na pewno nie wcisnęli by mi kitu!!!
Co o tym wszystkim sądzicie ? Film jak na razie jest nie realny do zrobienia. W garażu zimno, a u mnie trza by było trochę rozebrać kubotkę. Zmarzła by mi jeszcze i się rozchorowała!!!
Pozdro
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 19 gru 2013, 22:34

Z lekka kopara mi opadła :) No no... naprawdę jestem pod wrażeniem.. aleś sie doktoryzował :) naprawdę super! doszedłeś do rozdzielacza o którym ja wiedziałem tyle że istnieje :) I cieszę sie bo bedziemy mogli troche pokonsultować zanim wydamy kasę na kolejne elementy tej hydrauliki...
cdn,

ODPOWIEDZ