Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
petra

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: petra » 30 lip 2015, 18:03

W mojej GL-ce jest jeszcze inaczej to rozwiązane. Mogę sterować tylnym podnośnikiem /podnoszenie-opuszczanie/ dźwignią czyli mechanicznie, pokrętłem w sterowniku oraz dźwigienką przy kierownicy.
Przy kierownicy podnoszę i opuszczam w zakresie ustawionym z góry dźwignią "mechaniczną" czyli na maxa do góry i do dołu jak wcześniej ustawię. Przydaje się to jak koszę - na nawrotach podnoszę i opuszczam na takiej samej wysokości. Sterownikiem natomiast mogę także płynnie opuszczać i podnosić tak jak dźwignią przy błotniku. Pochylenie natomiast mogę sterować tylko sterownikiem, ale np. na stałe pochylić lub przytrzymać dźwigienkę i po puszczeniu wraca do poziomu. Doszedłem do tego w trakcie użytkowania traktorka, chociaż nie zawsze pamiętam jak to wszystko ogarnąć.
Mam także sterownik do podłączenia samo poziomowania gleby, ale linkę ktoś zdemontował i ... jej nie mam w zestawie. Muszę kiedyś pomierzyć linkę na podobnym traktorku i dorobić lub kupić oryginalną bo mam glebogryzarkę z miejscem do podłączenia takiego wynalazku. Jak zauważyłem sporo tych traktorków jest sprzedawana bez tych linek! Czyżby nie sprawny czujnik i zdemontowana?
Nie wiem jak było u mnie, ale jak na razie pracowałem bez tych udogodnień i nawet nieźle to wychodziło - płasko i tylko siać trawkę.
Pozdrawiam
Petra
Kubota GL23

dzia-dzia

Post autor: dzia-dzia » 01 sie 2015, 14:56

Szam pisze:
PNO pisze:...A może Szam planujesz sprzedaż...? :)
Rozważałem taką opcję. W zasadzie obie działki już terenowo ukształtowane, staw wykopany. Więc może .... Musisz jednak wiedzieć, że od 6 lat garażuję ją na wolnym powietrzu i kosmetycznie nie wygląda najlepiej. W każdym razie rozważyłbym propozycję. Aha! mam jeszcze do niej, otwieraną hydraulicznie, przednią łyżkę - tzw. szczękę lub krokodyl. NO ... taką jakie mają klasyczne koparko-ładowarki.
Pytanie do użytkownika Szam, czy temat sprzedaży kuboty jeszcze aktualny. Przeczytałem teraz tą waszą rozmowę z przed ponad miesiąca i pomyślałem, że warto zapytać, bo czeka mnie zakup traktorka ok. 20 Km z turem, a koparka byłaby dodatkowym atutem.

Szam

Post autor: Szam » 01 sie 2015, 22:09

Generalnie tak, tel. do mnie 604 42 79 86. Może być bez koparki, jeżeli pasuje.

Awatar użytkownika
Pawlo

Post autor: Pawlo » 07 wrz 2015, 23:30

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o opinie, poradę ponieważ noszę się z zamiarem kupna traktorka japońskiego.
Traktorek będzie mi potrzebny do:
- koszenie dwa razy do roku dwóch działek: 30a i 17a,
- transport drewna do kominka 4 - 5 razy w roku,
- uprawa niewielkiego warzywniaka,
- transport żwiru, piachu, ziemi - jak to na podwórku,
- w zimę pług do śniegu.
Budżet ograniczony więc nie ma za bardzo z czym poszaleć ale wstępnie wybrałem traktor SUZUE MT 1800.
Moc 18 KM, ciężar ok 800 kg, napęd tylko na tył - ale dla mnie wystarczy (poza tym tańszy niż 4x4).

Poniżej link do ogłoszenia:
http://olx.pl/oferta/traktorek-z-glebog ... 76a791466c

oraz link do filmu z pracy silnika tego traktorka:
https://youtu.be/f-6LTwVQ5xY

Proszę o opinie czy warto kupić ten traktorek,
ja wcześniej nie miałem do czynienia z japończykami tylko z traktorem SAM.

Pozdrawiam i dziękuje,
Paweł

Awatar użytkownika
Pawlo

Post autor: Pawlo » 08 wrz 2015, 22:02

Hej forumowicze,
ponawiam pytanie bo samemu trudno podjąć decyzję.

Sprzedawca zapewnia że traktorek jest sprawny i wymieniają płyny eksploatacyjne, filtry, sprawdzają luzy, wycieki, elektrykę.
Ma być gotowy do pracy.
Może nie wygląda najlepiej ale przynajmniej nie był malowany co wg mnie jest lepsze niż po malowaniu.

Pawel
Satoh (Mitsubishi) ST1600

Awatar użytkownika
hazi_k

Post autor: hazi_k » 08 wrz 2015, 22:46

Na forum jest kolega RobFra który posiada traktorek tej marki może warto go popytać co i jak.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921

Awatar użytkownika
Pawlo

Post autor: Pawlo » 10 wrz 2015, 06:26

Wiem, że kolega RobFra ma traktorek SUZUE ale niestety nie mam jeszcze uprawnień do wysyłania prywatnych wiadomości.
Satoh (Mitsubishi) ST1600

Awatar użytkownika
hazi_k

Post autor: hazi_k » 10 wrz 2015, 12:39

Z tego co pamiętam to trzeba mieć na koncie minimum 5 postów. A poza tym to kolego jest jeszcze dział Powitalnia w którym każdy nowy użytkownik forum powinien się przedstawić i napisać coś o sobie, swoim sprzęcie lub o sprzęcie który poszukuje.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 11 wrz 2015, 20:32

Proponuję poszukać 4x4, jak powęszysz, to niewiele drożej już coś można wykopać, a po "naszych" małopolskich górkach dwa napędy to podstawa, nawet kosztem paru koników.
Może to warto obejrzeć :http://olx.pl/oferta/mini-traktor-shiba ... 7407d5279c
niedaleko masz, a stoi długo, więc można pewnie cenę wynegocjować dość przyzwoicie.

Awatar użytkownika
amigorm1976
Kontakt:

Post autor: amigorm1976 » 11 wrz 2015, 21:35

No akurat na tą Shibaura to bym uważał jeżeli nie ma w komplecie przystawki normalizującej wałek WOM to niewiele będzie pożytku.

ODPOWIEDZ