Praca Rębakiem

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
geofan

Praca Rębakiem

Post autor: geofan » 04 wrz 2015, 21:58

Cześć Wszystkim,

Dziś (4.09.2015) zacząłem pracę rębakiem i opiszę pierwsze moje doświadczenia.
Niech ten temat będzie miejscem wymiany doświadczeń pracy z rębakami.
Na początek trochę o moim rębaku: 2-walcowy, po cztery noże na każdym, masa około 190 kg, dwa odbiorniki na ścinki bezpośrednio do worków.
Po kilku testach wybrałem jako optymalne parametry pracy: 3 bieg, 1500 obrotów na silniku, około 600 obr ma WOM.
Że mam działkę dość urozmaiconą wysokościowo w zależności od kierunku spadku wydawał (rębak) różne dźwięki. Nie wiem od czego to zależy? Luzy?
Wrzucałem zarówno gałęzie do worków jak i drobne gałązki z liśćmi na ziemię. Czym grubsze gałęzie tym mniej zatykają wylot i co ciekawe nie słychać aby dusiły silnik. Cienkie dość mocno zatykały wylot i trzeba było co chwile albo przepuścić coś grubszego albo odgarnąć.
Używałem raszlowych worków i były dość kłopotliwe. Gałązki zatrzymywały się na nich i trzeba było co chwilka je strzepywać, ubijać.
Z zalet rębaka muszę wymienić iż wciągał prawie wszystko. Nie ważne jak mocno powyginane gałązki, i tak dawał sobie z nimi radę.
Były to surmiaki, tarnina, bez, jabłonie i dzikie róże.
Czy można jakoś monitorować czy nie przeciążam silnika (skrzyni), np. poprzez obroty? Co prawda wrzucałem gałęzie tylko do 4-5 cm średnicy ale nie zauważyłem żadnych dziwnych zachowań.
Jutro zaczynam zabawę z glebogryzarką :D

Ps. Podeślę zdjęcia i filmiki.
Jacek
Yanmar FX24D + Rębak + Pług 2 Skiby + Kosiarka Pielęgnacyjna + Skrzynia + Przyczepka od tz4k14 + Brony 1,5 pola + Niwelator/Pług + Frezarka Do Pni FP3H410 + Aerator + Wyczesywarka + Układarka kabli/rur

Topgarden

Re: Praca Rębakiem

Post autor: Topgarden » 08 mar 2016, 08:11

Cześć ja posiadam rebak walcowy po 2 noze na wałek . Mechanizm zamówiłem gotowy na alegro resztę sobie sam do robiłem. Nie posiadam żadnych spypow do worków gałązki bezpośrednio na ziemię i pakuje do big bagow. Rebak pracuje przy traktorku AF18 na 1 biegu 1500 obrotów na silnik nie ma problemu żadnych pocienciem 5 cm gałęzi większych nie kładę bo takie to tnę na dłuższe piła. U pycha ile wlezie i sam wszystko wciąga tylko przy tych obrotach to spadają zaraz za rebakiem i trzeba odgarniac na bok pocięte.jak mi się uda to wstawię filmik z moja samorobka

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 09 mar 2016, 07:52

Bardzo chwalebne zobaczyć filmik :) dawaj proszę :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Topgarden

Post autor: Topgarden » 09 mar 2016, 21:17

wstawilem filmik w poscie yanmar af18

ODPOWIEDZ