Co dzisiaj robiłem... :)

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Endriu B

Re: Co dzisiaj robiłem... :)

Post autor: Endriu B » 17 lip 2015, 21:32

Rav czy znowu coś nowego wprowadziłeś do swojej Geo150 jeśli możesz to pochwal się.
Mitsubishi Mte1800-kabina, Yanmar F155, 2x pług hydr.do śniegu, kosiarka GEO120, glebka100, RNZ i Kos do piasku, 2x przyczepka mała, 2x Stiga Park

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 17 lip 2015, 22:18

nowe tylko to że do wałka dołożone sprzęgło jednokierunkowe żeby rozpędzona kosiarka nie pchała traktorka. Poprzednia modyfikacja wystarczy teraz kosi jak marzenie.

Awatar użytkownika
David

Post autor: David » 09 sie 2015, 14:09

Niedawno znajomy poprosił o usługę traktorkiem, przewoziliśmy mojego kubuśia na jego przyczepie i tak to wyglądało ;) Pozdrowienia dla Wszystkich
Załączniki
na przyczepie.jpg
na przyczepie.jpg (171.35 KiB) Przejrzano 10706 razy

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 09 sie 2015, 14:29

Ale sympatyczny widok :) super ! dzieki za fotkę, od razu micha sie smieje :)

Kolega Gorbi zwrócił mi uwagę na pewien fakt, przyznaję mi to umkneło. mianowicie mocowanie pasami. Otóz, to co widzimy na fotce to niezbyt szczesliwy sposób mocowania. Traktor w zasadzie może swobodnie sie poruszac. W przypadku kolizji pojedzie do przodu jak taran.

Na prszyszłość polecałby raczej takie pasowanie:
na przyczepie.jpg
na przyczepie.jpg (96.13 KiB) Przejrzano 10694 razy
poza tym widać wyraźnie odciążony dyszel... może to być niebezpieczne przy np dochamowaniu w łuku.

Generalnie musimy sobie zdawać sprawę że dla włąsnego i innych bezpieczeństwa powinnismy podchodzić to tematu przewożenia naszych malestw z rozwagą i odpowiedzialnie, Jak by nie było to prawie 1Tona masy na kołach z wysokim srodkiem cięzkosci.

Dziekuję za tą fotkę - uswiadomiła mi że powinniśmy podzielić sie swoimi doświadczeniami ze sposobu w jaki przewozimy swoje malenstwa. Zaraz założe odp temat.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
David

Post autor: David » 09 sie 2015, 15:10

No jechaliśmy 12km i wiadomo powoli nie przekraczając 40km/h. Przyczepa dość solidna ale niestety wysoka bo jest to wywrotka, gdyby nie ta kratownica z przodu przyczepy to przednie koła podjechały by pod samą burtę czyli gdzieś 30cm do przodu i wtedy środek ciężkości był by praktycznie na środku przyczepy. Planuje zakupienie jakieś lawet jak się nadarzy jakaś okazja.

marcinbg

Post autor: marcinbg » 09 sie 2015, 17:40

David daj znać jak coś ciekawego znajdziesz bo już od dłuższego czasu nie mogę się zdecydować czy kupić dużą platformę taka żeby też samochodem wyjechać czy tylko zrobić taką na traktorek żeby wozić z kosiarką nawet bo jak wiemy zwykła laweta ma środkiem tak zwany kanał hehe a trakotrek jest wąski i trzeba by "załatać" a osobiście mam już ramę na ten cel kupioną przez przypadek. Naprawdę jak za darmo jej wartość była połową wartości materiału na nią tylko jej wymiary 270x150 czy robić o takich czy powiększać ?

Awatar użytkownika
David

Post autor: David » 09 sie 2015, 19:57

Szerokość myślę że OK, lecz długość 270 to trochę za krótkie jeśli chcesz wozić traktorek z jakąś zapieta maszyna. Na sam traktorek wymiary OK.

marcinbg

Post autor: marcinbg » 10 sie 2015, 19:16

Właśnie wiem że szerokość raczej lux ale przedłużę ją pewnie z 1m czyli będzie z 370 powinno być dobrze tak żeby zmieścić się z pługiem lub czymś innym może rama nie jest problemem bo to juz inwencja twórcza i potrzeby ale problem jest z osiami. miałem kiedyś do czynienia z przyczepą a sztywnych osiach i powiem szczerze facet jeździł nią z 2500kg koparka i naprawdę zachowywała się cudownie. A teraz zastanawiam się czy kupić osie czy poszerzać jakieś od osobówki czy po prostu zrobić pod siebie bo mam możliwość. Co myślisz??

Awatar użytkownika
hazi_k

Post autor: hazi_k » 10 sie 2015, 20:08

To ja dla odmiany coś na temat tego działu. W dniu dzisiejszym dokładałem światła tylne do mojego "janka". Póki co robota idzie powoli przez nie miłosierny skwar jaki leje się z nieba ale nie długo powinnien być koniec prac z elektryką
Pozdrawiam,
Krzysiek

Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 29 sie 2015, 06:52

hazi, ważki temat, dawaj więcej nt temat. Sam jestem ciekaw jak to wyglada.

A ja dzisiaj robiłem to :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

ODPOWIEDZ