Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
piotrbpm

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: piotrbpm » 21 lip 2015, 16:59

Bardzo miło wspominam kubotę model B7001d 4x4 bo taka miałem przyjemność testować
Wszystkie rzeczy są do zrobienia przez laika (przegląd oleje filtr )
Naprawy te proste też nie są niczym specjalnym .

http://allegro.pl/traktor-kubota-b6000- ... 64198.html
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

Szam

Post autor: Szam » 21 lip 2015, 22:05

PNO pisze:... Znalazłem takie oto ogłoszenie: http://otomoto.pl/oferta/kubota-zb6000- ... 5Hzia.html i w sumie nie mam daleko i cena bardzo rozsądna. ...Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam,
Szymon.
Ten model, właśnie z glebogryzarką, był moim pierwszym małym traktorkiem. Bardzo dobrze go wspominam. Glebogryzarki nie używałem, za to często, na tylnym TUZ wieszałem kosiarkę. Dorobiłem też skrzynię transportową na tył o pojemności ok. 2 taczek. Skrzynia była z dźwigniowym wywrotem sterowanym z pozycji operatora. Znakomicie zdawało to egzamin, tak traktorek był najczęściej wykorzystywany. Jak pisałem wcześniej - w innych postach, brakuje mi go teraz do pracy w warzywniaku. Glebogryzarka miałaby co robić.

Pozdrawiam Szam

P.s. Zen-Noh to 100% Kubota. W tej ofercie, w glebogryzarce brakuje kół podporowych. Model produkowany był do 1977 r.

P.s. II. Pamiętaj, że obroty WOM, w tym modelu są odwrotne niż we wszystkich innych traktorkach.

PNO

Post autor: PNO » 22 lip 2015, 21:46

Piotr, Szam - dzieki za info. Jak zwykle mozna na Was liczyc ;)
Ja mam dalej mètlik w glowie go sie zastanawiam, czy lepiej kupic taka b6000 na teraz, czy pokombinowac I od razu kupic wiekszy z ladowaczem, ktory docelowo kiedys mam w planach...
Kubota L2002DT z ładowaczem + glebogryzarka Hinomoto BS1400 + niwelator.

Awatar użytkownika
geofan

Post autor: geofan » 23 lip 2015, 14:44

geofan pisze:Cześć Wszystkim,

Piszę tu ... bo oczywiście zamierzam kupić traktorek :) więc poczytałem sobie troszkę różne fora o traktorkach i powiem szczerze, że ilość marek, typów, wyposażenia mnie troszkę przeraża i nie mam zielonego pojęcia co kupić.
Wiem tyle: 4x4 bo górki - na południe od Tarnowa. Ponad 20 KM - 3 ha gospodarstwo nie uprawiane 10 lat z kawałkiem lasu. Nie jestem specjalnie biegły w w mechanice więc raczej coś pewnego.
Cel: powolutku doprowadzić je do wyglądu (kosiarka, glebogryzarka, itp), potem rzadkie ale regularne koszenie, może trochę prac ziemnych z poprawą ukształtowania terenu (TUR) no i zwózka drzewa z lasu raz na jakiś czas (przyczepka).
Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów mógłby mi pomóc coś wybrać? Najchętniej to widziałbym to tak: doprecyzowanie potrzeb, przeszukanie internetu, wspólne wyjazdy do sklepów, sprawdzenie stanu technicznego, itp. Oczywiście nie za darmo.
Z lokalizacji sklepów, to jest coś większego pod Krakowem, Dębica, czy Rzeszów.
Będzie ktoś chętny?
Kontynuując mój poprzedni post to co myślicie o ofercie firmy: http://www.bastar-tuchow.pl/index.php?site=traiosp
Polecalibyście któregoś?
Może nie mają dużego wyboru ale jest to firma 10 km od mojego domu więc pod ręką.
Yanmar FX24D + Rębak + Pług 2 Skiby + Kosiarka Pielęgnacyjna + Skrzynia + Przyczepka od tz4k14 + Brony 1,5 pola + Niwelator/Pług + Frezarka Do Pni FP3H410 + Aerator + Wyczesywarka + Układarka kabli/rur

niedziel

Post autor: niedziel » 25 lip 2015, 08:07

Ja kiedyś już wspominałem tu o swoim problemie z zakupem, nadal nie podjąłem decyzji. Szukam odpowiedniego traktorka dla siebie w niewygórowanej cenie. Co sądzicie o Yanmarze F165/F155?

Na przykład ten:
http://olx.pl/oferta/traktorek-yanmar-f ... cb954a2c6e

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 25 lip 2015, 08:14

widziałem ten egzemplarz na placu z zewnątrz nie picowany - więcej nie sprawdzałem tylko nie wiem czy w tym konkretnie glebogryzarka nie była jakaś składana z kilku z uszkodzonym wałkiem bo takie tam też mieli.

niedziel

Post autor: niedziel » 25 lip 2015, 08:37

Rav kupiłeś coś od tego sprzedającego? Zastanawiam się nad wyjazdem żeby obejrzeć ten sprzęt. W war-maz i okolicach ciężko jest znaleźć jakiś rozsądny sprzęt.

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 25 lip 2015, 08:50

Jak ja kupowałem to jeszcze ich nie było, swojego brałem ze śląska - ten który podałeś też zresztą jest z firmy selltech, oni biorą traktorki właśnie stamtąd. W Mazowieckim masz jeszcze Węgrów, Mroków, jakbym już jechał to i tam bym zajechał.

niedziel

Post autor: niedziel » 25 lip 2015, 09:02

Zastanawiam się nad wyjazdem w tamte okolice, tylko tak oglądając ogłoszenia nie wiele jest ogłoszeń które cieszą się moim zainteresowaniem. Sporo traktorków jest na południu ale to ogrom kilometrów. Szukam informacji o tym Yanamrze, chciałbym wiedzieć cokolwiek przed wyjazdem. W war maz jest też Kubota B1700 nad nią też sie zastanawiam, kiedyś razem z nią na placu stały Iseki ale niestety nie zdążyłem dojechać na czas by kupić.

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 25 lip 2015, 09:11

przed wyjazdem po prostu zadzwoń do Grand'a w Mrokowie i Węgrowa kiedy będą mieli dostawy i wtedy jedź. Tu pod kadzidłem mają zawsze nie więcej jak 10 sztuk przeważnie yanmar i stare iseki.

ODPOWIEDZ