Co dzisiaj robiłem... :)

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
amigorm1976
Kontakt:

Re: Co dzisiaj robiłem... :)

Post autor: amigorm1976 » 29 maja 2015, 21:30

Strasznie małe baki Iseki zrobiło w Kubota Bulltra to coś koło 18 litrów wchodzi.
Dziś też kosiłem rotacyjna 4 godz z tym że miejscami trawa wyższa od kuboty była tak więc 1 PTO i 3 na skrzyni do jazdy obroty 2500 spaliła około 8 litrów.
Jutro przetrząsanie ale tam to takie tylko pyrkotanie na 1000 obrotów i 5 lub wsteczny tak więc juto dużo nie spali ;-) .

tomek1

Post autor: tomek1 » 29 maja 2015, 23:01

Ja dziś też trochę podkaszałem
mój dyliżans :P :
Obrazek
Obrazek
moje maleństwo :lol:

Obrazek
po robocie :

Obrazek

mimo założenia dwóch simeringów i tak jest jeszcze wyciek ( po 5 godz. roboty)

Obrazek
Obrazek
A tu filmik

toku74

Post autor: toku74 » 29 maja 2015, 23:08

To koło 4 dych robota Cię wyszła. Zapewne ręcznie zajęłoby Ci to .... ileśtam, godzin.
Ja już dawno przestałem patrzyc na ilości zużytego paliwa- nie ma sensu. Jak sobie pomyślę że taka sama pracę łopatą, albo widłami...... to wątroba mi sie lasuje.
Jedyny sens jaki ma patrzenie na zużycie paliwa to: sprawdzenie silnika, czy nie ma uszkodzenia - wtryski, przedmuchy itp.
Ja u siebie wstawiłem poszeżenia i koła "zimowe"- trawiaste. Błotniki jednak nie pasują. Jak obcykam błotniki to dam fatki. Złamasek kozacko wygląda na laczach 245. I do tej pory nie wiem ile pali. To znaczy wiem: pali tyle, ile mu wlejesz. A i tak za to paliwo na którym porobi nie najmę nawet 5 ludzi do roboty.
Podobny temat tyczy się u mnie budowy. Ile cię kosztowała? Przestałem liczyć na etapie stropu piwnicy. Po co liczyć? Taniej kupie pozostałe elementy? NIE. Robię tyle na ile mnie stać i tak jak mi sie podoba. Jak trwa to dłużej, bo jest droższe- trudno, poczekam.
Działaj. Lubię patrzyć na Wasze wypociny /podobał mi się zgięty siłownik w kopareczce przy konkretnej robocie, to tak jak mój TUR MKI/. To jest klimat. Zrobiłeś, sprawdzasz- do dupy! Poprawiasz- zajebiście. O to chodzi.
Ps; lubię swojego złamasa, ale jak wygram w Totka to sobie Kubotę kupie taka jak petra.

kamil00

Post autor: kamil00 » 30 maja 2015, 07:57

Rav to strasznie mało u mnie w mitsu wchodzi ok 25 l i starcza to na jakieś 10-12mth zależy co się robi
toku74 jak się rocznie puszcza w powietrze 1000l ON , to się patrzy na zużycie paliwa

toku74

Post autor: toku74 » 30 maja 2015, 09:45

Wiem,że u Was idą spore ilości paliwa. Ale co z tego, że kotłujesz 1000l. Lejesz, bo taka jest potrzeba. Chodzi mi o to, że nawet jakby to były 2000l to i tak wlejesz, bo ręcznie ta robota jest warta dużo więcej. Po prostu nie ma sensu na to patrzeć pod tym kątem. Jedyny sens patrzenia na zużycie paliwa ma właśnie diagnostyka silnika.
Widzą mi się Wasze zdjęcia z pracy. Fajne.

Awatar użytkownika
RobFra

Post autor: RobFra » 30 maja 2015, 20:01

Ale krzaczory borówki. Moja trochę powyżej kolan i tylko 10 krzaków.

Dzisiaj zajechałem 2 wałek od kosy spalinowej w ciągu 2 lat - sprzęgło ma bicie i zjada frezy wałka. Jest nowe sprzęgło i będzie lepiej. doszedłem do tego dopiero teraz.
Wykosiłem kosą z 10ar. Przejechałem glebogryzarką z 20ar.
W następnym tygodniu przenosiny wychodka u teścia i zaoranie darni na ok. 20ar.

Co do paliwa to można założyć nowy wątek. Kolega puścił w komin 8 tys litrów, ale on ma 40 ha do obrobienia.
Mi na razie poszło ok. 80l na 40Mth na 9 miesięcy na 1,5ha, ale z połowa nie obrabiana bo drzewa rosną.

Aha no i wymieniłem smarowniczki na większe łebki (z japońskich na polskie) i przesmarowałem porządnie układ kierowniczy, oś wahliwą, tuleje kół, krzyżaki wałka glebogryzarki.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 30 maja 2015, 22:33

Fajne foty i w ogóle.. lubię patrzeć jak pracują nasze sprzęty :)

Ja finiszuje z B2150, w zasadzie już po pierwszych jazdach, praktycznie działa bez uwag. Zostaje kosmetyka, duperele i takie tam związane z tym że poszerzyłem koła a za nimi błotniki więc i przerobić muszę poprzeczkę je łączącą. Przenieść zbiornik paliwa bardziej do tyłu, co zwolni mi więcej miejsca dla fotela, bo jestem zdecydowanie ponadwymiarowy jak na Japończyka :)

Tomek, jakiej szerokości masz międzyrzędzia tej Borówki? A dokładniej w jakiej szerokości je sadziłeś? Z fotek wygląda że jest optymalna.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

tomek1

Post autor: tomek1 » 31 maja 2015, 10:46

Marku jak już wcześniej pisałem rozstaw w międzyrzędziach 3m
(teraz tego nie widać , ale to jest "Nelson")
a między roślinami 80 cm .

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 31 maja 2015, 22:34

Toku, życzę Ci wygranej z całego serca! Ale wtedy jak będziesz budował tura to od razu x2 ten drugi dla mnie i płacę tylko za materiał.
Pozdro
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa » 07 cze 2015, 10:51

Kilka fotek z ostatnich dni ;-)

https://goo.gl/photos/Kqa9yapk3TKYYzq36
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa

ODPOWIEDZ