Mateo8360

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
zbYszek

Re: Mateo8360

Post autor: zbYszek » 30 kwie 2015, 20:36

Mateo8360 pisze:Ładny sprzęt tylko trochę duży, jak na prace na małych osiedlach i w zabudowie szeregowej, ogrody na których pracuje maja od 400m2 do 800m2 zdarzają się i mniejsze, a coś takiego małego a mocnego ? ...
No śledzę Twoje dylematy i miałem podobne odczucia, że proponują Ci coś zbyt dużego. Zresztą taki widzę trend na małym traktorze - większość idzie w większe traktorki.
Ale do meritum: Jakiś tydzień temu gryzłem glebę a wcześniej kosiarkowałem bijakowo lucernisko u moich rodziców - osiedle domków z działkami po 1350m^2, z czego części ogródkowej jest 1/3 czyli jakieś 400-200m^2 (zależy jak kto ma urządzone).
No i wydaje mi się, że dla Ciebie byłoby idealne coś wielkości Kuboty B7001. Albo ogólnie coś z serii Bx001 - trzycylindrowy motor o sporej mocy, to już jest coś. :)
Moja pracuje z bijakową GEO95 - wydaje mi się, że pociągnęłaby też kosiarkę o numer większą. Oryginalna glebogryzarka szerokości 110cm też daje radę.
Wjazd do rodziców nie był łatwy, bo trza było pomanewrować pomiędzy domem, rabatkami i drzewami ale kubotka idealnie dała radę - właśnie dzięki temu, że mała i skromna ;)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Mateo8360

Post autor: Mateo8360 » 01 maja 2015, 23:02

Dzięki za konkretna odpowiedz :)
biorę pod uwagę wszystkie marki traktorków, tylko kłopot mam z tym ze żaden sprzedawca nie jest w stanie mi wyjaśnić czym się one różnią tzn czy jakością czy tylko znaczkiem

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 02 maja 2015, 06:04

Mój Kubuś nie jest za słaby 17 KM i masie ok 950 ( 800 masa własna +tur i obciążenie dodatkowe ). Targał drzewa na podmokłym terenie gdzie koparka się zagrzebała po mosty. Gabaryty też nie są wielkie mały prześwit podłoże a most przedni ok 25cm . Ciąga kultywator 9 zębów na glinie gl pracy 10-20 cm to maszyna z największym obciążeniem dla traktorka .

ODPOWIEDZ