możecie ruszać z produkcją seryjną
Co dzisiaj robiłem... :)
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Co dzisiaj robiłem... :)
sprzęt elegancko wygląda i działa
- amigorm1976
- Kontakt:
W sobotę w związku z dniem wolnym sadziłem ziemniaki u siebie

i u sąsiada.

i u sąsiada.

- marekspectra
Mam podobny zestaw
Kazdego roku mam ten sam "problem" moje rządki nie są idealnie równe
To jak walka z watrakami, zawsze gdzieś sie coś omsknie
i robi sie wybrzuszenie
Mam pare teorii dlaczego tak sie dzieje, sądze że to kwestia jakosci orki zimowej, luzów na łancuszkach TUZ, czy wreszcie nie dociążenia osi przedniej w sytuacji kiedy pełna sadzarka jakoś swoją wagę ma. W ub roku sadziłem pierwszy raz u Brata na tzw nowiźnie i powiem że ziemia inna jakby lżejsza i efekt był prawie zadaowalajacy - rzadki i proste i równej szerokosci 
Lada dzien bede sadził i ja, zobaczymy jak tym razem sobie poradze
Lada dzien bede sadził i ja, zobaczymy jak tym razem sobie poradze
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
- amigorm1976
- Kontakt:
U mnie jest ten problem że mam mniejszy rozstaw i nie jadę brudzą tak więc trochę mnie buja, mogłem popuścić nałańcuchach i sadzarka by się sama prostowała ale przy nawrotach strasznie rzuca więc wole mieć grzadki trochę krzywe.
Siema to mi się podoba widać że kubota w pełni prac polowych a sadzarka standardowa jak do dużych ciągników i daje sobie traktorek trak;)
- amigorm1976
- Kontakt:
Daje rade na 3 bez większego problemu, co prawda 4x4 i czasami wierzgnie kopytkami ale wtedy blokada tyłu i dalej idzie do przodu.
na dobrze uprawionej ziemi sadzarka idzie w miare lekko , u siebie i u sąsiadów sadzę ok 2 ha ziemniaków co roku w sadzeniu ważne jest to że gdy sadzi się pochyłe pola to należy sadzić od góry równolegle do zbocza nie od dołu bo wtedy jest bardzo trudno uprowadzić każdy traktor
Przeleciałem glebogryzarką 10ar po orce - wcześniej był rozrzucony obornik koński.
Potem odwrócone brony jako włóka - co by zniwelować składy i rozkłady, ale słabo wyszło.
Następnie zabronowałem.
Posadziłem 10 truskawek, 40 malin, 15 pigwowców, 8 rokitników, 6 aronii.
Jutro 10 mirabelek bo dzisiaj doszły.
Potem odwrócone brony jako włóka - co by zniwelować składy i rozkłady, ale słabo wyszło.
Następnie zabronowałem.
Posadziłem 10 truskawek, 40 malin, 15 pigwowców, 8 rokitników, 6 aronii.
Jutro 10 mirabelek bo dzisiaj doszły.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert
Trochę nieaktualne ale jest 
Zboże posiane i powałowane
Sorki za jakość telefon mi się coś psuje
Zboże posiane i powałowane
Sorki za jakość telefon mi się coś psuje
- Załączniki
-
- IMG_20150410_110242.jpg (78.21 KiB) Przejrzano 10582 razy
Orałem, albo raczej próbowałem orać pługiem konnym 2 skibowym na holu z traktorkiem. Niby taki prosty pług, a ma 6 regulacji.
Koło prawe (prawo-lewo i góra-dół), orczyk góra-dół i prawo-lewo, no i regulacja głębokości (w zasadzie drugiego lemiesza), ale to na wajchę z blokadą to idzie łatwo, a reszta na śruby....
Jak ustawię do I skiby (składy / rozkłady) to nie orze. Jak ustawię do orki 9praca koła prawego w bruździe) to na płaskim nie bierze.
Orałby bardzo dobrze, gdybym nie targał go po 20-letniej darni. Albo sie wetnie, albo wyrwie kawał miecha z darnią, albo go pociągnie. Na zaoranym idzie perfekcyjnie....
Muszę odwrócić darń co by ją glebogryzarką potraktować.
Koło prawe (prawo-lewo i góra-dół), orczyk góra-dół i prawo-lewo, no i regulacja głębokości (w zasadzie drugiego lemiesza), ale to na wajchę z blokadą to idzie łatwo, a reszta na śruby....
Jak ustawię do I skiby (składy / rozkłady) to nie orze. Jak ustawię do orki 9praca koła prawego w bruździe) to na płaskim nie bierze.
Orałby bardzo dobrze, gdybym nie targał go po 20-letniej darni. Albo sie wetnie, albo wyrwie kawał miecha z darnią, albo go pociągnie. Na zaoranym idzie perfekcyjnie....
Muszę odwrócić darń co by ją glebogryzarką potraktować.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert