Jaki kupić traktorek?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
- yanmarf17d
Re: Jaki kupić traktorek?
Masz minikoparkę z lemieszem? Po co Ci TUR? Chyba że będziesz coś robił daleko od bazy. Paleciakiem przewieziesz mniejsze rzeczy. Czy koparką załadujesz przyczepkę?
Zdzisław - YanmarF17D +kosiarka sadown 120 + miniładowacz+ paleciak + wiertnica +pług jednoskibowy+pług do śniegu+przyczepka +glebogryzarka RSA 130M+kultywator+pielnik+inne
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
-
kuba kubowski
Tak, mam minikoparke z lemieszem, choć do równania wolałem uzywać łyżki skarpowej, ale jakby co cos tam tym lemieszem przepchnę. TUR miał być głównie do przewożenia ziemi i gruzu na odległość 10-50m bo minikoparką rozwozić i przemieszczac cokolwiek zajmuje bardzo duzo czasu i zjada niepotrzebnie paliwo a przerzucanie z pryzmy na pryzmę i tak coraz bliżej celu też irytująca rzecz ale te czynnosci mogę wykonać przyczepką. Tak - załaduję koparką więc tutaj mogę sie obejsć bez tura. Druga sprawa wożenie po podwórku ciężkich gratów. Spaletowane dachówki, belki, okna itd. Pracuję sam więc z gabarytami mi się ciężko walczy. Paleciak chyba nie da rady bo mam nieutwardzone podwórko. Zakopie się. Mogę jeszcze próbować podwieszać na ramieniu od koparki i też przyczepką to jakoś przemieszczać. Może zamiast TURa skoro ma byc głównie do tego to za widlakiem terenowym sie rozejrzę - on oprocz wożenia jeszcze by mi załatwił drugą sprawę - podawanie rzeczy na piętro przy remontach budynków. Dachówki, belki, deski - mam 4 budynki którym będę remontował pietra i dachy.yanmarf17d pisze: ↑01 kwie 2020, 09:26 Masz minikoparkę z lemieszem? Po co Ci TUR? Chyba że będziesz coś robił daleko od bazy. Paleciakiem przewieziesz mniejsze rzeczy. Czy koparką załadujesz przyczepkę?
Ja nie masz tura na dzień dobry, taniej wyjdzie łyżka do tuza na tył.
Branson 4020
- wojtis1990
Zamiast wózka terenowego kup maszt od widlaka albo sam sobie zrób i będziesz miał paleciak na tylny tuz do traktorka. Czasem na złomie można trafić masz od takiego elektrycznego wózka, jest mniejszy niż ten w typowym widlaku a też wysoko podnosi.
-
kuba kubowski
Dzięki za sugestię. A jak jest z masą widlaka/ładunku na tylnym tuzie, nie jest to za ciężkie?albo inaczej od jakiej masy własnej traktorka to zaczyna działać na tyle że nie jest to jakaś walka o wywrotkę i nie ma strachu że się tuz oberwie czy coś?wojtis1990 pisze: ↑01 kwie 2020, 22:22 Zamiast wózka terenowego kup maszt od widlaka albo sam sobie zrób i będziesz miał paleciak na tylny tuz do traktorka. Czasem na złomie można trafić masz od takiego elektrycznego wózka, jest mniejszy niż ten w typowym widlaku a też wysoko podnosi.
- wojtis1990
Takich testów przeciążeniowych nie robiłem. Mogę powiedzieć na swoim przykładzie. Zrobiłem widły do palet na tylny tuz, możesz to zobaczyć w tym temacie: https://www.malytraktor.pl/forum/viewto ... =66&t=2354
Mój traktorek ma 16KM i ważny 700 kg, swoim paleciakiem biorę około 300KG powyżej tej wagi podnosi przód, przy jakichś 400 kg rozdzielacz daje na przelew bo ma za ciężko. Podejrzewam że większy traktor to i możliwości większe. Na moje potrzeby mi wystarcza. Ja wożę głównie kosze po mauzerach 1000l z drewnem lub zrębką.
Myślę że do średniego traktorka można spokojnie taki maszt zaadoptować https://www.olx.pl/oferta/maszt-2-9m-10 ... 2ba7debe49 lub nawet lekko go przerobić i ciągać za traktorkiem i mamy fajnego widlaka.
Mój traktorek ma 16KM i ważny 700 kg, swoim paleciakiem biorę około 300KG powyżej tej wagi podnosi przód, przy jakichś 400 kg rozdzielacz daje na przelew bo ma za ciężko. Podejrzewam że większy traktor to i możliwości większe. Na moje potrzeby mi wystarcza. Ja wożę głównie kosze po mauzerach 1000l z drewnem lub zrębką.
Myślę że do średniego traktorka można spokojnie taki maszt zaadoptować https://www.olx.pl/oferta/maszt-2-9m-10 ... 2ba7debe49 lub nawet lekko go przerobić i ciągać za traktorkiem i mamy fajnego widlaka.
-
kuba kubowski
Dzięki. Z tego by wynikało, że około 300 kg to jakiś limit dla traktorków mniejszych bo kojarzę wątek podnoszonego przodu przez agreat, który też około 350kg chyba waży. Przemyślę temat. Widziałem Twój traktorek i osprzęt jaki robisz. Fajnie to wszystko ogarniasz.
Chciałbym się podpiąć pod temat. Stoję pod sporym dylematem zakupu pierwszego minitraktorka. Na obecną chwilę dorabiam sobie pracując glebogryzarką separacyjną po dużych własnoręcznych przeróbkach...i niestety waży już ponad 400 kg i jest mi zwyczajnie ciężko. Podaję link do filmu https://drive.google.com/file/d/1VVUcyg ... 6eH5t3G9ak
Jest nagrany z tamtego sezonu, zimą wzmocniłem agregat, bo zaczął pękać i to wymusiło przeróbkę mocowania balastu z przodu, a to kolejne dodatkowe kilogramy. Szukam traktorka, który byłby mały i mógłbym pod niego podpiąć glebogryzarkę separacyjną SB 105, chodzi o małe gabaryty- teraz mój sprzęt ma 110 cm szerokości i nie chciałbym tego parametru znacząco zwiększać.
Stoję przed wyborem Yanmara AF17 4x4, Iseki MT 17, ale ostatnio jestem w kontakcie ze sprzedawcą z MIlicza, który proponuje mi starszy model Yanmar FX 17 D w bardzo dobrej cenie 16 tys.
Jak zauważyliście, są to bardzo małe modele, szukam czegoś co wejdzie na busa o długości przestrzeni ładunkowej 350 cm (wał od separacji można szybko zdjąć z "rzymek" i przełożyć nad agregat).
Nie przeszkadza mi, czy to jest starszy, czy nowszy model, ciągnik ma mi służyć do dorabiania po pracy (pracuję normalnie na etacie 8h) i pomocy rodzinie/znajomym na działkach. Chciałbym do niego dokupić krótki kultywator, bo czasem w czerwcu ziemia jest już jak kamień i glebogryzarka separacyjna nie może się w to wbić, a kultywator wstępnie spulchniłby glebę i pozwolił wybrać kamienie.
Bardzo proszę o radę i pomoc w wyborze traktorka.
Jest nagrany z tamtego sezonu, zimą wzmocniłem agregat, bo zaczął pękać i to wymusiło przeróbkę mocowania balastu z przodu, a to kolejne dodatkowe kilogramy. Szukam traktorka, który byłby mały i mógłbym pod niego podpiąć glebogryzarkę separacyjną SB 105, chodzi o małe gabaryty- teraz mój sprzęt ma 110 cm szerokości i nie chciałbym tego parametru znacząco zwiększać.
Stoję przed wyborem Yanmara AF17 4x4, Iseki MT 17, ale ostatnio jestem w kontakcie ze sprzedawcą z MIlicza, który proponuje mi starszy model Yanmar FX 17 D w bardzo dobrej cenie 16 tys.
Jak zauważyliście, są to bardzo małe modele, szukam czegoś co wejdzie na busa o długości przestrzeni ładunkowej 350 cm (wał od separacji można szybko zdjąć z "rzymek" i przełożyć nad agregat).
Nie przeszkadza mi, czy to jest starszy, czy nowszy model, ciągnik ma mi służyć do dorabiania po pracy (pracuję normalnie na etacie 8h) i pomocy rodzinie/znajomym na działkach. Chciałbym do niego dokupić krótki kultywator, bo czasem w czerwcu ziemia jest już jak kamień i glebogryzarka separacyjna nie może się w to wbić, a kultywator wstępnie spulchniłby glebę i pozwolił wybrać kamienie.
Bardzo proszę o radę i pomoc w wyborze traktorka.
Yanmar F180 glebogryzarka separacyjna SB-105; kultywator 125 cm 7 zębów
- yanmarf17d
Co masz na myśli pisząc, że są to bardzo małe modele?Feston pisze: ↑10 kwie 2020, 08:38 Stoję przed wyborem Yanmara AF17 4x4, Iseki MT 17, ale ostatnio jestem w kontakcie ze sprzedawcą z MIlicza, który proponuje mi starszy model Yanmar FX 17 D w bardzo dobrej cenie 16 tys.
Jak zauważyliście, są to bardzo małe modele, szukam czegoś co wejdzie na busa o długości przestrzeni ładunkowej 350 cm
Yanmar f17d ma 256cm długości i 115 -120cm (mój 130) szerokości, waży toto ok 950kg
Bardzo duże modele(?) ważą 1,5t mają moc 30KM i więcej. Gabaryty na lawetę a nie do busa
Zdzisław - YanmarF17D +kosiarka sadown 120 + miniładowacz+ paleciak + wiertnica +pług jednoskibowy+pług do śniegu+przyczepka +glebogryzarka RSA 130M+kultywator+pielnik+inne
Dziękuję za odpowiedź, właśnie przeglądam Twoją stronę na FB z traktorkiem, super sprawa. Widać, że znasz się na rzeczy...w przeciwieństwie do mnie. Jestem skazany na to co mi ktoś wciśnie...bo tak to po imieniu nazywam. Jeden mówi, że glebogryzarka separacyjna potrzebuje wagę, drugi że dużo biegów i porządna skrzynia.yanmarf17d pisze: ↑10 kwie 2020, 10:22Co masz na myśli pisząc, że są to bardzo małe modele?Feston pisze: ↑10 kwie 2020, 08:38 Stoję przed wyborem Yanmara AF17 4x4, Iseki MT 17, ale ostatnio jestem w kontakcie ze sprzedawcą z MIlicza, który proponuje mi starszy model Yanmar FX 17 D w bardzo dobrej cenie 16 tys.
Jak zauważyliście, są to bardzo małe modele, szukam czegoś co wejdzie na busa o długości przestrzeni ładunkowej 350 cm
Yanmar f17d ma 256cm długości i 115 -120cm (mój 130) szerokości, waży toto ok 950kg
Bardzo duże modele(?) ważą 1,5t mają moc 30KM i więcej. Gabaryty na lawetę a nie do busa![]()
Bus ma ładowność 1500 kg ale wiadomo, że nie ma co przesadzać. Z tego co mi przekazał wczoraj Pan sprzedawca, dzisiaj pomierzy zestaw ciągnik Yanmar FX 17 D + separacja SB 105 i poda mi długość.
Jaki ciągnik kupiłbyś na moim miejscu, jakiego szukał? Yanmar AF 17 jest dość kompaktowy.
Yanmar F180 glebogryzarka separacyjna SB-105; kultywator 125 cm 7 zębów