Dzień dobry wszystkim forumowiczom.
Nazywam się Michał i jestem z okolic Olsztyna (Warmińsko-Mazurskie).
Nie posiadam jeszcze swojego małego traktora, dojrzałem jednak do decyzji o zakupie pierwszej swojej maszyny. Dotychczas miałem styczność jedynie z polską myślą techniczną czasów słusznie minionych. Zdecydowanie bliżej mi w tym do Japończyków.
Mam 3,5 ha ziemi, na której buduje własnymi siłami siedlisko - mały (bardzo mały) dom drewniany (ciężki szkielet budowany przy użyciu tradycyjnych technik ciesielskich) wraz z budynkami gospodarczymi.
Założenie jest proste, choć trudne do wykonania, niezależne gospodarstwo domowe - własne ujęcie wody, własny prąd, z czasem własna żywność.
Teren, mimo, że są to północne rubieże Polski, dość mocno pofałdowany, częściowo zalesiony.
Najbliżsi sąsiedzi oddaleni kilkaset metrów, droga również, bezpośrednie sąsiedztwo lasu.
Założenia dotyczące maszyn - traktor 15-20 KM, kosiarka, pług, glebogryzarka, pozostałe maszyny budowane własnymi siłami.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, z których wiedzy korzystam już od dłuższego czasu.
P.S.
Z japońskiej myśli technicznej mam nieco doświadczeń z tradycyjnymi narzędziami ręcznymi ogrodniczymi oraz stolarskimi.
Kossas
Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Re: Kossas
Witaj
''Szumi w lesie'' ??Mam 3,5 ha ziemi, na której buduje własnymi siłami siedlisko - mały (bardzo mały) dom drewniany (ciężki szkielet budowany przy użyciu tradycyjnych technik ciesielskich) wraz z budynkami gospodarczymi.
Założenie jest proste, choć trudne do wykonania, niezależne gospodarstwo domowe - własne ujęcie wody, własny prąd, z czasem własna żywność.
Teren, mimo, że są to północne rubieże Polski, dość mocno pofałdowany, częściowo zalesiony.
Najbliżsi sąsiedzi oddaleni kilkaset metrów, droga również, bezpośrednie sąsiedztwo lasu.
Branson 4020
Re: Kossas
Siemanko.
- wojtis1990