Razem z moim Yanmarem F14D zamieszkujemy od dwóch lat w województwie mazowieckim na południowy zachód od Warszawy w powiecie grodziskim.
Yanmarka znalazłem całkiem niedaleko, bo w Mrokowiem, a więc i się nie najeździłem. Dość długo szukałem takiego sprzętu co by sprostał moim wymaganiom.
Po pierwsze niestety cena
Po drugie mała szerokość - praca w lesie bez dróg i przecinek (one dopiero powstawały) przy ścinaniu, wyciąganiu i zwózce drzewa.
Po trzecie zwrotność - to samo co powyżej, ale u Japończyków to wszystkie na miejscu zakręcają
Po czwarte tur - mam dość biegania z taczką aby pozasypywać dziury na drodze, a i w koło domu było czym porównać i w lesie też się przydaje choć manewrowość drastycznie spada.
Po piąte glebogryzarka - wreszcie będzie można powiększyć przydomowy ogródek, szpadelkowanie ręczne po rozluźnieniu wierzchniej warstwy i zmieleniu darni nie jest już takie męczące.
Pierwszy serwis.
Wymieniłem filtr paliwa, olej w silniku wraz z filtrem oraz olej w przednim moście.
Olej w skrzyni póki co został. Na bagnecie wygląda na czyściutki a i na pracę hydrauliki nie narzekam.
Problemy Póki co dość błache, jak na 30-to letni traktorek, ale sądzę, że i tak warto o nich wspomnieć.
Żarówki. Te w przednich reflektorach nie miały nic wspólnego z tymi jakie powinny być. Powiem tylko tyle, że jedna z nich był jednowłóknowa
Tylny podnośnik. Glebogryzarka pozostawiona w górnym położeniu przy zgaszonym silniku po 15-20 minutach znajduje się już na ziemi
Tur. Podobnie jak z tylnym podnośnikiem opada z ta różnicą, że to opadanie zajmuje około 12 godzin, póki co nie ruszam.
Regulator napięcia. Jest ale nie w pełni spełnia swoją rolę. Przy obrotach 2500 w instalacji napięcie na zaciskach akumulatora sięga 17VDC. Przy obrotach 1500 jest 13 z drobnymi.
Pasek klinowy. Regulacja naprężenia skończyła się jakiś centymetr lub dwa temu temu. Wymiana czeka do wiosny bo trzeba płyn z chłodnicy spuszczać
Osprzęt
Z osprzętu do traktorka posiadam już wspomniany tur oraz glebogryzarkę. Dodatkowo dokupiłem małą przyczepkę widoczna na zdjęciu.
W planach zakup rębaka aby rozprawić się z stertami gałęzi oraz lekkiego pługa. Nadal się zastanawiam czy jedną czy dwie skiby.
Zdjęcia
https://drive.google.com/open?id=0B2Gio ... ndVT0NBT2c
https://drive.google.com/open?id=0B2Gio ... mN1QzEzS1U
Na zakończenie chciałbym podziękować wszystkim aktywnym forumowiczom za ogrom wiedzy jaką pozostawiają każdego dnia na tym forum. Bez Was i tego wszystkiego co tu zostało napisane znalezienie odpowiedniego sprzętu byłoby dużo trudniejsze.