Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
mackro

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: mackro » 15 gru 2016, 05:53

A co sądzicie o tym modelu http://www.sklep.traktor.com.pl/pl/hino ... 2002s.html ? Główne zastosowanie to praca z agregatem plus ewentualnie kultywator i jakaś równiarka, bo z tego co zdążyłem zorientować się to montaż ładowacza nie ma sensu :)

winnica

Post autor: winnica » 15 gru 2016, 11:01

Witam!
Moje zdanie jest takie: dołóż troszkę i szukaj 4x4, za pół roku będziesz żałował i zaczną się kombinacje, sprzedaż tego i szukanie innego, to są lekkie traktory i bez przodu zakopiesz się moment. Czasami na trawie trzeba cofnąć pod niewielką górkę bez dociążenia na TUZ i koniec, o jak masz przód to wyjedziesz z prawie każdej dziury.
Poza tym traktor z 4x4 jest bardziej zwrotny i lepsza jest sterowność (jedziesz tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie traktor).
Hinomoto to dobry traktor ale zastanów się dobrze nad 4x4 to ważna decyzja, lepiej dołożyć z 4-5 tys i nie żałować potem.
Pozdrawiam!!

erenhardt

Post autor: erenhardt » 15 gru 2016, 17:47

Adamie, ja tak żartem powiedziałem i nie miałem bynajmniej na celu uwłaczać Twojej maszynie. Jest to niewątpliwie dużo nowsza i dużo bardziej zaawansowana technicznie maszyna.
Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że takie hinomoto może inaczej zachowywać się z ciężkim agregatem z racji różnic konstrukcyjnych.

Pozdrawiam.

Wracając do tematu, 4x4 to podstawa. Dużo pomaga w prowadzeniu traktorka wzdłuż rzędu roślin przy obciążeniu pielnikiem itp. Nie wspominając o oczywistej przewadze w trudnych warunkach. W podobnej cenie (przynajmniej na stronie) mają Shibuarę 1540.
http://www.sklep.traktor.com.pl/pl/shib ... rwszy.html
Gabarytowo podobne.
Napęd 4x4
Automatyka tylnego podnośnika.
Troszkę mniej koni, ale nie same konie decydują o tym co da się zrobić a czego nie. Konie raczej mówią o szybkości wykonywania prac.
Z tego co widzę to te shibaury są u nich na stronie dość długo. Może da się jakiś rabat wynegocjować :P

mackro

Post autor: mackro » 15 gru 2016, 20:03

Shibuara wygląda ok, ale za mała moc pod agregat. Dostałem od nich taką propozycję, ale nie mam pojęcia o tym ciągniku:

http://www.sklep.traktor.com.pl/pl/mits ... 2040d.html

Może pozostaje kupić Hinomoto C174, zwykłą glebogryzarkę i ładowacz oraz jakiś kultywator do niszczenia starych trawników i ewentualnego równania terenu :)

Awatar użytkownika
Mandrol
Kontakt:

Post autor: Mandrol » 16 gru 2016, 12:05

Ja też uważam że lepiej dołożyć troszkę złociszy na 4x4.
Moje Hinomoto N200 waży 1130kg a przy cofaniu czasem tylne koła zabuksują i bez włączenia przedniego napędu byłoby ciężko. Co do marki Hinomoto- ja sobie chwalę po półtorarocznym okresie użytkowania i ponad 200 mtg a nie miał łatwo...
Shibaura- czytałem na forum, że kolega "szymon28" jest mega zadowolony ze swojego traktorka (viewtopic.php?f=65&t=1230)- może podpytasz jego?
Hinomoto N200 + kosiarka AGL125 + glebogryzarka Kubota RSP121 + furmanka + przyczepka + opryskiwacz 400l + równiarka + walec + łuparka świdrowa + kosiarka Gold Series 7 Gang + rozsiewacz Strumyk + 3 x pług + glebogryzarka SB125 + kultywator

mackro

Post autor: mackro » 18 gru 2016, 13:37

A co myślicie o takim sprzęcie do pracy z glebogryzarką i ładowaczem ? Mało informacji na temat tego modelu.

https://www.olx.pl/oferta/mini-traktore ... b864b49e25

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 18 gru 2016, 14:37

Opis jest nie prawdziwy w tych ciągnikach nie ma hamulców na 4 koła . Wydajność pompy to też tylko 15 l .

szymon28

Post autor: szymon28 » 18 gru 2016, 14:41

Kolego poświęć jeden dzień i podjedz do Selltechu. W kwocie do 15tzl na pewno znajdziesz traktorek w przyzwoitym stanie , 4x4 i 17KM a nawet więcej. Ja w tej kwocie kupiłem p21f z glebogryzarką yanmara 1.4m. Najważniejsze to dobry stan techniczny a nie marka. Jak nie chcesz jechać w ciemno (choć jestem pewien że coś na placu znajdziesz dla siebie) to napisz maila z prośbą o zdjęcia traktorków w kwocie i mocy jaka cię interesuje. Pozdrawiam

mackro

Post autor: mackro » 18 gru 2016, 15:08

Ok, chyba tak zrobię :) . Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
RobFra

Post autor: RobFra » 18 gru 2016, 22:09

Nie polecam jechać do Selltechu w ciemno po traktorek :shock: A sam kupiłem u nich 2 razy. :D
Ja mam do nich ponad 500km. Za każdym razem była korespondencja mailowa i spor zdjęć. Za drugim zakupem to się przeciągnęło bo niektóre traktorki znikały na drugi dzień po mailu i od nowa poszukiwania...
Polecam podjechać osobiście i wybrać, wpłacić zaliczkę i odebrać za kilka dni. Zrobią przegląd i wymienią płyny i filtry itp. Co zobaczyłem na zdjęciach i napisałem to też wymienili (np. mieszek od lewarka).
Bardzo polecam bo zapewne następnym razem też u nich zakupię.
Aha ja nie wiem czy na pierwszy raz bym się wybrał, aby wybierać z placu bo oczopląsu można dostać. Nie wiem ile mają na raz 50-100 i każdy inny. Mocniejszy, z 4x4, większy, z poziomowaniem, z ładowaczem i tak nie wiesz kiedy kwota urośnie z 20-30% więcej....

Proponuję podjechać i zobaczyć co jest i za ile. Pogadać co proponują.
Wrócić, przeliczyć dutki jeszcze raz i na spokojnie wybrać traktorek i przede wszystkim maszyny. Kupić za jednym razem i czekać do wiosny i do roboty!
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert

ODPOWIEDZ