tommyy85

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
tommyy85

tommyy85

Post autor: tommyy85 » 18 paź 2016, 23:04

Witam szanownych użytkowników małych traktorków.
Na forum trafiłem przypadkiem szukając informacji na temat sprzętów. Nie posiadam jeszcze własnego ale tej zimy mam nadzieję zrealizować moje plany i zakupić jakiegoś szkraba.
Na początek cos o mnie :)
jestem ze świętokrzyskiego , traktorek pracował by na 1,26 ha ziemi , na razie wszystko to kilkuletni ugór plus jakies tam stare zabudowania które docelowo mają być zrównane z ziemia ,z tym że wcześniej maja być pomocne podczas budowy ,,zabudowy zagrodowej,, (mały domek ). Stąd też zrodził mi się pomysł posiadania zabawki dla dużych chłopców, troszkę kosztów zakupu zamortyzuje sie już podczas budowy i prac z nią związanych a później kto wie co mi do głowy przyjdzie co do areału. Tak czy siak będę poszukiwał małego szkraba na początek z turem plus glebogryzarką i ewentualnie do tego pług śnieżny. Kosić też będzie trzeba no ale to się zobaczy.
Zaznaczam ze jestem zielony w kwestii traktorków, ale całe 31 letnie życie mieszkam na wsi więc ,,nic nie jest mi obce ,, :) no i uwielbiam dłubać mechanikę czy tworzyć ewentualne samoróbki :)
myślę nad kubotka b6000 lub b7000 , na początek powinna wystarczyć. Czy myślicie podobnie? Oglądałem masę filmików jak radzi sobie z turem, myślę ze większa moc nie będzie potrzebna. Chociaż w miarę jedzenia apetyt rośnie :lol: wiem

no i będę sie cieszył z każdej Waszej podpowiedzi w różnych kwestiach jak już będę jakiegoś szkraba posiadał.
eh się rozpisałem, pozdrawiam wszystkich!

zbYszek

Re: tommyy85

Post autor: zbYszek » 19 paź 2016, 06:10

Witaj Tommy! :)
IMO Słusznie celujesz w wielkość traktorka.
Jeżeli chodzi o zagospodarowanie działki przed, w trakcie i po budowie, to oprócz ładowacza przyda ci się spych. No i jakaś zgarniarka/niwelator do dokładniejszych wyrównywań.
Co do koszenia, to bijakówka jest dobra może na nieużytki - w przyszłości będziesz potrzebował raczej kosiarki pielęgnacyjnej.
Życzę cierpliwości w poszukiwaniach i trafnego wyboru. :)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

ODPOWIEDZ