Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
amigorm1976
Kontakt:

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: amigorm1976 » 06 wrz 2016, 07:09

Dyskusja jest wskazana i nie o nią tu mi chodzi tylko o czas dostawy.
Porostu jestem "raptus" czy jak kto woli "w gorącej wodzie kąpany" .
I tu jest problem nie mógłbym tyle czekać.
Dziś płacę dziś zabieram lub dziś płacę jutro dostawa.
Ale wiem jak to jest u dilera nowych pojazdów. "Poszliśmy wybraliśmy wyposażenie - jest. Wybraliśmy kolor - pół roku oczekiwania.
I tylko tyle z mojej przypadłości, tak więc bez urazy jeszcze raz proszę. ;-)

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 06 wrz 2016, 08:40

Dla porządku jedynie przypomnę , że inne są np. moje oczekiwania dot traktorka, kiedy używać go będę w warzywniku , a inne kogoś kto podpisuje umowy na wykonanie określonej pracy - zagrożone np karami umownymi. Ja mogę pozwolić sobie na tani zakup - co najwyżej przerwaną pracę skończę motyką /kosą. Właściciel firmy musi mieć sprzet który nawet jak sie zepsuje bedzie szybko naprawiony - serwis.

Nie tylko o komunalkę tu chodzi, w profesjonalnych gospodarstwach określone zabiegi muszą być wykonane w precyzyjnych rama czasowych. Sprzęt musi być pewny.

Nowy nie daje 100% pewnosci ale ogranicza ryzko do minim - to jednak kosztuje. Czasem absurdalne pieniądze, niestety...
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

mateusz

Post autor: mateusz » 11 wrz 2016, 16:54

Potrzebuję od Was porady, traktorek ma być używany do wykończenia budowy domu i ogrodu, a więc powozić ziemię, grys itd. do tego założyć 20 arów trawnika. Mimo wielu porad żeby nie kupować traktorka, decyzja zapadła i chcę! :)
Do rzeczy: chcę coś ok 20km, koniecznie ze wspomaganiem i turem. Oglądałem wczoraj ten sprzęt:
http://olx.pl/oferta/yanmar-f18-mini-tr ... df864f071d
stan właściwie ok, nie znalazłem wad, poza wyblakniętym lakierem i jakimiś detalami, ale sprzedawca ma go chwilę, gwarancji nie ma, więc zajechałem też do Selltechu i mają hinomoto N189 w podobnej kwocie, jednak z gwarancją, za to z elektronicznymi bajerami itd.

Poradźcie proszę co sądzicie o tym Yanmarze, może ktoś z Was zna jakąś ciekawą ofertę o podobnych parametrach?
Yanmar AF 180

Awatar użytkownika
premorepa

Post autor: premorepa » 12 wrz 2016, 08:48

zapomnij o lakierze, to tylko opakowanie, ktore mozna samemu "porzadnie" kiedys zrobic...

naped na 4 lapy, to podstawa przy turze, ja sie niestety sparzylem na tym...
18 KM to juz cos, moj smialo przy 16 daje rade, ten model jest mlodszy i solidniejszy od mojego 1601, mimo to widze ze nie obylo sie bez balastu na tylek... z wlasnego doswiadczenia wiem ze taki sposob mocowania dodatkowych kg to nie najlepszy pomysl na dluzsza mete, ramiona, tulejki, silownik dostaja niepotrzebnie po tylku... ja zmieniam i dorzucam balast na rame / kola...

z ciagniczkami jest tak ze nigdy nie wiesz na co trafisz, mimo ze z wygladu ok, technicznie tez, to nie wiadomo co za rok sie stanie , llub co uszkodzisz... jestem swiezo po ogarnianiu czesci zamiennych do swojego yanmara, i moge tylko powiedziec ze kupilbym drugi raz tylko yanmarka lub kubota... ze wzgledu na dostepnosc czesci... kubot bardzo popularny w niemczech, yanmar drogo ( bardzo drogo ) ale jeszcze sa... w stanach dostaniesz wysztko co chcesz, rozsadne pieniadze ( w europie x 2) , problem tylko w tym ze nie wysylaja do europy, trzeba znalezc sobie kogos tam kto ci ogarnie i wysle do PL...

powiem moze ciekawostke, ale kupilem komplet koncowek wtryskow do ym1601, za ponad 1000 zl... i o ile tesciu ma racje to przeplacilem 900 zl za nie :( , od ciapka sa identyczne !!! porownywalismy z godzine...

zbYszek

Post autor: zbYszek » 12 wrz 2016, 09:51

Może i są podobne fizycznie/gabarytowo.
A sprawdzałeś parametry wtrysku?
Ciśnienie otwarcia czopika? Szybkość otwarcia/zamknięcia, stopień rozpylenia i (bardzo ważne!) kierunki? Wydajność?
Hę?
Nie porównałeś. Więc nie desperuj. :)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 12 wrz 2016, 17:06

Zbyszku wiesz co nie wiedziałem ,że jest sprawdzana szybkość otwierana i zamykania wtrysku . Co do kątów i rozpylenie owszem no i wydajność (wtrysk określonej dawki w czasie) bo to się uczyłem . Z tego co jeszcze pamiętam to wydajność regulowało się na pompie . Ciśnienie regulujesz przez napięcie sprężyny czy to wkręcając korpus czy dodając podkładki wysokościowe.

zbYszek

Post autor: zbYszek » 12 wrz 2016, 22:11

Dobra... Z tą prędkością może się trochę zagalopowałem. :)
Ale. Pozostaje cała reszta ważnych parametrów, z wydatkiem na czele.
Więc podobieństwo "z wyglądu" nie oznacza pełnej zamienności.
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

mateusz

Post autor: mateusz » 13 wrz 2016, 10:36

Wrócę raz jeszcze do tematu tego sprzętu:
http://www.olx.pl/oferta/yanmar-f18-min ... gXNmH.html#

Nie mogę znaleźć nic podobnego u importerów (czyli moc + wspomaganie = cena) i biorę mocno ten sprzęt pod uwagę, jest jednak jeden problem, od spodu jest wyciek oleju przekładniowego, niestety nie widać skąd dokładnie, jest to na wysykości kierownicy, cieknie/ sączy się po nowym wężu który idzie do rozdzielacza TURa. Wiem że to pytanie o wróżenie z fusów, ale może spotkaliście się z podobym objawem, może to być wspomaganie? Pompa hydrauliczna? Najgorsze, że nie wiem czego się spodziewać, wymiany jakiegoś uszczelniacza, czy grubej naprawy za xxx zł.
Yanmar AF 180

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 13 wrz 2016, 11:45

cieknie/ sączy się po nowym wężu który idzie do rozdzielacza TURa.
I tu może być problem, zazwyczaj rozdzielacze są źle wpinane w układ hydrauliki i po pewnym czasie "puszczają" uszczelnienia, było o tym dużo pisane na forum (tuleja ciśnieniowa itd), lub po prostu nieszczelnośc w połączeniu lub "wyrobiony" rozdzielacz.

TooSlow

Post autor: TooSlow » 16 wrz 2016, 16:26

Cześć, dzisiaj odebrałem traktorek :D

Fotorelacja jutro

ODPOWIEDZ