Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
TooSlow

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: TooSlow » 04 cze 2016, 19:46

Na pewno straci na wartości. Tylko to dyskusja jak o samochodzie - nowy czy używany. I prawdopodobnie zasada jest ta sama - wszyscy wolą używane, póki nie zaoszczędzą na nowy. Wtedy nagle zmieniają zdanie i przechodzą na drugą stronę mocy. Natury nie oszukasz.

60 tysięcy to raczej cena netto u wszystkich producentów.. Brutto trzeba wydać około 70 000 zł. Natomiast za 20 lat warty będzie 30 tysięcy. Czyli rocznie 2 000 zł straty. Chyba nie jest tak tragicznie.

Szam

Post autor: Szam » 04 cze 2016, 22:27

Podejrzewam, ba nawet twierdzę, że jak kupisz dzisiaj 20 letni, to włożysz w niego - przez 20 lat eksploatacji, 10 albo i 20 razy mniej, niż przez 20 lat eksploatacji nowego. Nowe konstrukcje, wszystkie, a nie tylko traktorów, są tak projektowane żeby psuły się w projektowanym czasie. Na politechnikach pojawiają się nawet specjalizacje projektowania żywotności części. Wg. mnie zresztą słusznie, bo co ma produkować wytwórca np. silników, które są wieczne? Na takim podejściu zbudowana jest filozofia funkcjonowania większości producentów dóbr konsumpcyjnych. Funkcjonuje to, gdzieś od ok. połowy lat dziewięćdziesiątych, może nawet wcześniej.
Dodam, że dzisiejszy 20 letni, po kolejnych 20 latach eksploatacji straci niewiele na wartości, o ile dalej będzie sprawny. No i zdecydowanie łatwiej będzie można go naprawić w razie awarii.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2016, 22:34 przez Szam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 04 cze 2016, 22:33

Nie można porównywać auta to ciągnika .Oba pojazdy służą czemu innemu ,jeden jest cenniejszy od drugiego .Auto traci na wartości bardzo szybko ciągnik mniej .
Sprowadzę może przyszłych posiadaczy nowych błyszczących pachnących fabryką traktorków na ziemię .Po roku czasu traktorek straci o wiele wiele więcej niż zakładacie i nikt od was i tak za taką cenę nie kupi bo pomyśli a dołożę parę tys i będzie nówka.
Było na forum o kupnie nowego, jedyna opcja to dopłaty i wyrwanie ze swojej kieszeni kilkudziesięciu tylko tys licząc na resztę z innych źródeł .
Za takiego ,,kajtka" nie warto wydać 70 tys ,choćby serwis przyjeżdżał za mnie tankować paliwo czy pomagać mi podpinać urządzenia na 3pkt to nie warto .

Możliwe że się zagalopowałem z moim zdaniem, różni ludzie różne podejście do pieniądza i jego wartości dla nas samych.
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

TooSlow

Post autor: TooSlow » 05 cze 2016, 11:37

Piotrze, w dwóch miejscach sam sobie zaprzeczasz. Pierwszą niespójność pominąłem, ale po drugiej chciałbym, żebyś wyjaśnił co masz na myśli:

Ostatni wpis:
Auto traci na wartości bardzo szybko ciągnik mniej .
.Po roku czasu traktorek straci o wiele wiele więcej niż zakładacie i nikt od was i tak za taką cenę nie kupi
Z jednej strony twierdzisz, że auto traci więcej na wartości, z drugiej, że traktor traci o wiele wiele więcej niż zakładam. Średnia dla rocznego samochodu za pierwszy rok to 15%. Skoro traktor ma stracić mniej, jak sam zauważasz, to będzie to około 10% (?). Nie wiem co inni zakładają. Mnie wystarczy, że traktor nie będzie tracił więcej niż samochód.

Przedostatni wpis:
Nowy traktorek za kilka lat straci drastycznie na wartości [/
trzymają na stałym poziomie od około 10 lat spr rynek używek z japonii i widzę tylko wzrost cen a nie ich obniżkę .
Z jednej strony piszesz, że za kilka lat straci drastycznie na wartości (czyli jednak nie za rok), z drugiej zauważasz wzrost cen kilkunastoletnich maszyn. Ja bym się zastanowił czemu jest wzrost cen (który sam widzę, bo pierwszy zamiar zakupu traktora miałem kilka lat temu, gdy tego forum w ogóle nie było). Moim zdaniem zwiększyło się zainteresowanie, a jednocześnie podaż tych sprzętów jest ograniczona. Stąd niewielki wzrost cen.

Jak przejrzycie allegro, to nie znajdziecie wiele ofert na kilkuletni traktor w dobrym stanie. Nie ma Kubot, Iseki, etc. poza komunalnymi o przebiegach rzędu 2 500 mth. Maszyny prywatne jeszcze pracują u właścicieli i oni nie chcą się z nimi rozstawać, bo i po co.
Ja nie wierzę w te przebiegi traktorów, które podawane są przez importerów - to jest nielogiczne. Traktor 20 letni ma mieć przebieg 350 mth? Przecież to jest 17 mth na rok. Dwa dni pracy ! Niech ma nawet i te 700 mth (takich jest więcej). 35 godzin pracy na rok.. Czyli ktoś kupił drogi sprzęt i pracował nim jeden tydzień w roku. Nie uwierzę, że mądrzy japończycy wydawali w latach 90' pieniądze w ten sposób.

Źle patrzycie na utratę wartości traktorów. Robicie ten sam błąd, co przy samochodach często się robi. Podam na moim przykładzie. Mam 4 letni samochód, kupiony jako nowy. Kosztował mnie dajmy na to 30 000 złotych (do prostego liczenia). Teoretycznie po 3 latach powinien być wart 15 000 złotych (ta słynna 50% utrata wartości, która jest wielką ściemą).

Na allegro nie znajdziesz mojego auta od pierwszego właściciela z tym przebiegiem za tak małe kwoty. Zróbcie eksperyment - znajdźcie wasz model samochodu ( o ile jest jeszcze produkowany) i porównajcie ceny. Za Chiny Ludowe nie znajdziecie 3 latka za połowę wartości.

Do czego zmierzam - ja za 1/2 ceny też nie sprzedam mojego auta, bo mi się to nie opłaca. Wolę nim jeździć. Nie będę prezentował komuś kilkudziesięciu tysięcy złotych. Nie zrobię tego, bo kupując to auto zakładałem wieloletnie użytkowanie. Stąd w głębokim poważaniu mam to, ile moi rodacy chcą mi zaoferować za używany traktor/samochód.

I tak właśnie będzie z traktorem - wieloletnie użytkowanie sprawia, że mnie to nie interesuje. Bo po prostu nie zamierzam go sprzedawać. Ja wychodzę z założenia, że to potencjalny nabywca powinien się martwić gdzie kupi dobrze utrzymany i zadbany sprzęt, a nie sprzedający. I powoli ta mentalność Polaków się zmienia.

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 05 cze 2016, 12:57

Sam dokonałeś takiego porównania z autem.Jak pisałem wcześniej nie można porównać auta do ciągnika i ich wartości .
W aucie idiotycznie przyjmuję się rocznik za wyznacznik ceny, jak starszy to przecież trzeba zbić z ceny (nie istotny jest dla kupującego który chce zbić z ceny stan pojazdu) ,w ciągnikach masz tylko stan techniczny i mtg. Jak dzwoni do mnie potencjalny kupiec i pyta i rocznik ciągnika od razu chce mi się śmiać :) i życzliwie pytam czy chce się chwalić przed sąsiadami nowym sprzętem czy go użytkować na długie lata bez awaryjnie.
Co byście woleli traktorek w stanie techniczny idealny z 80 lat czy nówkę po kilku sezonach w komunalce ?
Mi nie wmówisz że opłaca się auto ani traktor z salonu ,może w latach 80-90 może i był to dobry interes a teraz?
Auta rozpadają się po kilku latach bo mają się zużyć szybko z założenia .
Kupując za gotówkę swój traktorek płacisz 70 tys do tego dolicz przeglądy płatne przez okres gwarancyjny ,a w tym czasie nabijasz motogodziny i zużywasz traktorek(już nie wspomnę o patologiach typu zabieramy gwarancje bo źle pan użytkował traktorek ) .Twój wydatek to 70 tys +przeglądy a traktorek traci na wartości ,bo nikt nie zapłaci więcej niż z salonu
Nigdy nie mów nigdy z tą odsprzedażą czasem potrzeba czegoś większego mocniejszego itp .Jedna krzywa idzie w górę druga spada .
Kupując używkę liczysz wydatek na ciągnik +przegląd i drobne naprawy ,wartość Twojego pojazdy rośnie .Zakup traktorka i jego utrzymanie masz na niższym poziomie niż jego wartość rynkowa .
Podam Ci przykład mam Yanmara FX335D którego kupiłem za 24500zł z kabiną ,zainwestowałem w niego dość sporo około 5 tys .Jego wartość z ładowaczem ocenie na 33tys .Mimo że traktor jest stary bo 1982 rocznik to jego wartość obecnie jest większa niż przy zakupię .Zainwestowane pieniądze w niego nie wywietrzeją szybko .Przy moim użytkowaniu liczę że będzie mi służył bez remontu generalnego na 10 lat gdzie rocznie mogę do niego dołożyć 300zł na oleje filtry i drobne naprawy .Jeśli dobrze rozumuje prawdziwy koszt zakupu ciągnika to cena wydana na niego minus cena która ktoś nam zapłaci w momencie odsprzedania .
Jest spora różnica między traktorkiem który ma 20 lat a Twoim nowym który będzie miał 4-5lat prawda?A o tym piszę z tą utrata wartości
Nikt nie zechce kupić ciągnika pow 5 lat bo unia mu dołoży i ma nowego .
Nie zamierzam się już wypowiadać na ten temat ,możliwe że w niektórych tematach nie jestem elokwentny aby komuś coś tłumaczyć ,mam swoje zdanie i jego nie zmienię .
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

TooSlow

Post autor: TooSlow » 05 cze 2016, 13:35

Spoko. Każdy ma swoje zdanie, od tego jest forum :)

Na razie zainwestowane pieniądze nie wywietrzeją. Ale nie wiesz, co będzie na rynku za kilka lat. Kilka lat temu zauważyłem, że nigdzie nie ma informacji o tych maszynach. Tzn. było ich zdecydowanie mniej niż teraz. Również producenci inaczej podchodzili do tego rynku - dla nich liczyła się wyłącznie komunalka. Teraz wchodzę do sklepu i widzę 3 nowe Kuboty serii B i L3200. To ten sam sklep, w którym 4 lata temu przez cały rok wystawiali jedną Kubotę z kabiną i zamiatarką (czyli czysto pod służby komunalne, może przetarg nie poszedł po ich myśli). Rynek się zmienia i sprzedawcy to widzą.
Na forum też są co najmniej 3 osoby z nowymi maszynami - Boomer 25, Iseki TXG237 oraz Iseki TXG 1805 bodajże. Tego kilka lat temu nie było.

Odnośnie Yanmara - nie twierdzę, że nie ma zadbanych, wiekowych sprzętów. Uważam jednak, że jeśli się nie trafi, to więcej czasu spędzi się w garażu niż przy pracy. Pamiętaj, że sprzedających jest wielu, nie wszyscy mają takie podejście jak Ty (zainwestować 5 000 zł w sprzęt na sprzedaż).

Swoją drogą, przez rozmowę z Tobą zacząłem przeglądać oferty na używki. Potwierdziłem, że nie ma używanych traktorów 15-5 letnich. Po prostu rynek jest pusty. Prawdopodobnie nadal pracują dla właścicieli, więc nie są takie awaryjne. Ja najbardziej się boję hydrostatu. Ale na amerykańkich forach piszą, że to jest nie do zajechania, a wszystkie niedomagania sprowadzają się do brudnych filtrów czy złego oleju. A hydrostatu nie uświadczę w tych wiekowych maszynach.

Mniejsza z tym, co sądzisz o poniższej ofercie:

http://olx.pl/oferta/yanmar-rs30d-4x4-3 ... 95b8f7e553

Nie podano ceny. Na ile byś go wycenił?

Edit: Cena jest na stronie sprzedającego - 38 000 złotych. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 05 cze 2016, 13:53

Niestety nic nie powiem o nim ,nawet takiego z bliska nie oglądałem .Wiem że to niezbyt stary sprzęt bo na yt jest dużo filmików japońskich rolników użytkujących te maszyny na bieżąco :)
Szkoda że tak daleko mam do najbliższego przyjaznego importera ,miałem kiedyś taki plan pojechać do jednego i ponagrywać filmiki o każdym modelu z serii YM .Ci co szukają swojego nowego traktorka czytają tylko opis i oglądają zdjęcia .Filmiki powinny być bardziej obszerne zajmujące co najmniej 15 min opisujące atuty danego modelu .Owszem jest tego coraz więcej ale krótko albo nasi wschodni sąsiedzi zaczynają nagrywać filmiki ale oni jak to oni potrafią tylko piłować silniki i skręcać max przy pomocy hamulca i nic poza tym(takie popisówki) .

TooSlow

Post autor: TooSlow » 07 cze 2016, 14:38

Na razie wstrzymuję się z zakupem.. Muszę zmienić podejście (a właściwie wybór).. Zadzwoniłem do jednego ze sprzedających z konkretnymi pytaniami.. W odpowiedzi usłyszałem "Spieszy się Panu? Z końcem czerwca możemy porozmawiać". Ja nie mogę, rozumiem, że mały traktorek to nie 100 KM krowa i pieniądz z tego mniejszy, ale komuś przejdzie koło nosa kilkadziesiąt tysięcy. Co za kraj..

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 07 cze 2016, 18:13

Możliwe że sprzedawca na dzień dzisiejszy nie ma nic konkretnego do zaoferowania .Dostawy są co miesiąc więc albo uzbraja się człowiek w cierpliwość i czeka i się doczeka albo robi z portfelem czystkę i ma nową ze sklepu na która miejmy nadzieje nie czeka .

TooSlow

Post autor: TooSlow » 07 cze 2016, 20:43

Ty, ale ja o nowym mówię :) To mnie właśnie wkurza.

ODPOWIEDZ